Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările de Jos cer excluderea de la normele UE privind azilul. „Trebuie să fim din nou responsabili de propria politică de azil”

Guvernul olandez a cerut oficial Comisiei Europene pentru a obține o clauză de excludere voluntară din sistemul de migrație și azil al UE, o măsură fără precedent din partea unui stat fondator al UE, relatează Euronews.com.

„Tocmai am informat Comisia Europeană că doresc o clauză de excludere la politica UE privind migrația pentru Țările de Jos. Trebuie să fim din nou responsabili de propria noastră politică de azil!”, a declarat miercuri Marjolein Faber, ministrul olandez pentru azil și migrație.

Marjolein Faber este membră a Partidului pentru Libertate (PVV), o formațiune politică de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, care face parte din noua coaliție de guvernare.

Planul de excludere voluntară, prezentat în iulie și confirmat săptămâna trecută, este considerat exagerat și simbolic, cu șanse scăzute de reușită, deoarece ar necesita reformarea unei legislații extrem de sensibile, notează sursa citată.

În scrisoarea adresată către Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri interne, Faber admite că excluderea voluntară ar putea fi obținută doar „în cazul modificării tratatului”, și nu pe termen scurt.

Este puțin probabil ca alte capitale să fie dispuse să satisfacă dorința Haga: excluderea Țărilor de Jos din sistemul de migrație al blocului comunitar ar provoca inevitabil un val de solicitanți de azil către țările vecine, ceea ce ar putea genera o situație de criză.

Cu toate acestea, solicitarea reprezintă o nouă tentativă a unei țări din UE de a contesta normele europene legile în vigoare pentru a reduce migrația ilegală. Aceasta vine în urma deciziei Germaniei de a restabili controalele la toate cele nouă frontiere terestre ale sale, punând la îndoială funcționarea Spațiului Schengen.

Guvernul olandez a transmis că „atât timp cât” această clauză de excludere nu este acordată, țara se va concentra pe punerea în aplicare a Noului Pact privind migrația și azilul, reformă finalizată de UE în mai, după aproape patru ani de negocieri dure.

Principala noutate a pactului este un sistem de „solidaritate obligatorie” care va oferi țărilor trei opțiuni pentru gestionarea solicitanților de azil: relocarea unui anumit număr dintre aceștia, plata a 20.000 euro pentru fiecare solicitant respins sau finanțarea sprijinului operațional. Țările de Jos vor alege mai degrabă sprijinul financiar decât primirea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE