Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Talibanii care dețin puterea în Afganistan interzic „imaginile cu ființe vii" în mass-media. Ei spun că asemenea imagini sunt împotriva legii islamice

Talibanii care dețin puterea în Afganistan anunță că vor interzice „imaginile cu ființe vii” în mass-media, potrivit ministerului Moralității. Astfel de imagini, susțin ei, sunt împotriva legii islamice. În vară a fost promulgată o lege care, spun inițiatorii, promovează virtutea și luptă împotriva viciului în rândul populației, în conformitate cu Sharia, legea islamică.

Textul conține mai multe măsuri care vizează mass-media, inclusiv „interzicerea publicării de imagini cu ființe vii, conținut ostil legii și Sharia sau care umilește musulmanii”. Cu toate acestea, legea nu este deocamdată aplicată cu strictețe, dar Ministerul Moralității susține că o va face, după ce va convinge populația de utilitatea legii. Sfatul către publicul larg este să nu privească imagini cu ființe vii pe telefoane și alte dispozitive.

Talibanii care dețin puterea în Afganistan interzic „imaginile cu ființe” vii în mass-media

„Legea se aplică întregului Afganistan și va fi implementată treptat. Constrângerea nu are loc în punerea în aplicare a legii. Este un sfat și oamenii trebuie convinși că aceste lucruri sunt într-adevăr contrare sharia și trebuie evitate. (...) Până acum, în ceea ce privește articolele din lege legate de mass-media, în multe provincii, sunt în curs de desfășurare eforturi pentru a o implementa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului (PVPV), Saiful Islam Khyber, citat de AFP.

Înainte ca legea să fie anunțată, oficialilor talibani din Kandahar li sa interzis să facă fotografii și videoclipuri cu ființe vii, dar regula nu includea presa de știri. „Acum însă se aplică tuturor”, a spus Khyber.

Între timp, autoritățile talibane continuă să publice fotografii ale oamenilor pe rețelele de socializare. Jurnaliștii afgani au declarat că au primit asigurări de la autorități că își vor putea continua munca.

În provincia centrală Ghazni, oficialii au convocat jurnaliştii locali şi le-au spus că poliţia moravurilor va începe treptat să pună în aplicare legea. Ei i-au sfătuit pe fotografi și cameramani să facă fotografii și să filmeze de la distanțe mai mari şi să filmeze mai puţine evenimente, „pentru a se obişnui”, după cum a declarat un jurnalist, care nu a vrut să-şi dea numele de teamă de represalii, pentru AFP.

  • Imaginile cu ființe vii au mai fost interzise în Afganistan atunci când țara a fost condusă tot de talibani, adică între 1996 și 2001.

Din 2021, oficialii i-au forțat sporadic pe proprietarii de afaceri să respecte anumite reguli de cenzură, cum ar fi cenzurarea fețelor bărbaților și femeilor din reclame, acoperirea capului manechinelor din magazine cu pungi de plastic și „obturarea” ochilor peștilor din meniurile restaurantelor, conform France24.

Când regimul taliban a preluat controlul țării, după o insurgență de două decenii împotriva guvernului, în Afganistan erau 8.400 de angajați media. Doar 5.100 vor rămâne în această profesie, potrivit surselor din industria media. Această cifră include 560 de femei, care au suportat restricțiile pe care Națiunile Unite le-au numit „apartheid de gen”, inclusiv cele prin care li s-a ordonat să poarte măști la televizor.

În provincia Helmand, vocile femeilor au fost interzise de la televiziune și radio. Afganistanul a coborât de pe locul 122 până pe locul 178, din 180 de țări, într-un clasament al libertății presei, întocmit de Reporteri fără Frontiere (RSF).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE