Într-o țară care pare departe de civilizație, băieții afgani s-au întors în sălile de clasă. Doar ei, pentru că regimul taliban este de părere că fetele nu au nevoie de educație.
Afganistanul este singura țară cu restricții privind educația femeilor, iar agenția ONU pentru copii estimează că peste un milion de fete sunt afectate de interdicție. Dar pentru talibani nu contează părerea lumii, ci doar regulile lor. Asta nu îi împiedică pe unii oficiali să viseze la tehnologii de vârf, pe care le vor folosi doar băieții afgani.
Afganistanul este singura țară cu restricții privind educația femeilor
Habibullah Agha, ministrul taliban interimar al educației: Veți deveni piloți și ingineri pentru avioane, veți construi un tanc și veți învăța cum să-l folosiți. Aceasta este responsabilitatea voastră, nimeni altcineva nu vă va da aceste lucruri, iar dacă cineva vi le oferă, vi le dă pentru propriul interes, vrea să deveniți sclavii lui și când acceptați să fiți sclavi, vă va da niște lucruri nesemnificative.
Pentru a nu lăsa loc de interpretări ale regulilor impuse, la ceremonia care a marcat începutul anului școlar nu a fost primită nici o femeie jurnalist. Pentru Afganistan nu pare ceva inedit, chiar dacă la preluarea puterii, în 2021, talibanii promiteau reguli mai relaxate.
Reguli aspre pentru femeile din Afganistan
Doar că de atunci au împiedicat femeile să participe la învățământul superior, să apară în spații publice precum parcurile și să ocupe majoritatea locurilor de muncă. Condițiile din Afganistanul de astăzi sunt similare cu cele din anii 1990, când au interzis și educația fetelor. Această decizie rămâne cel mai mare obstacol al talibanilor în calea obținerii recunoașterii drept conducători legitimi ai Afganistanului.