Rețelele criminale din Uniunea Europeană pătrund în afacerile legale din blocul comunitar și se bazează pe corupție pentru a-și dezvolta activitățile. Informația îngrijorătoare apare într-un raport al Europol, agenția europeană pentru combaterea criminalității.
Europol a identificat sute de rețele criminale deosebit de amenințătoare, cu zeci de mii de membri în blocul comunitar.
86% dintre cele mai periculoase rețele criminale, capabile să se infiltreze în economia legală
Potrivit agenției, 86% dintre cele mai periculoase rețele criminale sunt capabile să se infiltreze în economia legală pentru a-și ascunde activitățile și a-și spăla profiturile infracționale. În ceea ce privește activitățile lor, traficul de droguri și corupția reprezintă principala preocupare a liderilor Uniunii.
”Este o realitate faptul că securitatea internă a Uniunii Europene este amenințată de rețele criminale care dăunează societăților noastre. Aceste 821 de rețele criminale cele mai periculoase și cei 25.000 de membri ai lor comit infracțiuni majore pentru profit și sunt capabile să opereze simultan în mai multe țări.
Acestea sunt active într-o serie de domenii ale criminalității, de la traficul de droguri la fraudă, infracțiuni contra patrimoniului, introducerea ilegală de migranți sau traficul de persoane. Jumătate dintre acestea sunt implicate în traficul de droguri.”, a declarat Catherine De Bolle, director executiv Europol.
Pe măsură ce cantități record de cocaină sunt capturate în Europa, iar infracțiunile violente legate de droguri devin din ce în ce mai vizibile în multe țări, cum ar fi Belgia și Franța, traficul de droguri se evidențiază drept activitate principală. Jumătate dintre cele mai amenințătoare rețele sunt implicate în traficul de droguri, fie ca activitate de sine stătătoare, fie ca parte a unui portofoliu infracțional.
”Amenințarea este uriașă și o vedem în fiecare zi în statele noastre membre. În Suedia, anul trecut, au avut loc 350 de atacuri criminale cu arme de foc. Am făcut recent 700 de arestări în timpul raidurilor antidrog în Franța. Am văzut astfel de lucruri în Belgia, am văzut în toate statele membre. Așa că este oportun și necesar acest nou raport privind cele mai amenințătoare rețele infracționale.”, a mai spus Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.
Raportul Europol arată că peste 70% dintre rețele se angajează în acte de corupție pentru a facilita activitatea infracțională sau pentru a obstrucționa aplicarea legii sau procedurile judiciare. Un procent asemănător folosesc violența și intimidarea ca o caracteristică a modului lor de operare, mai anunță Europol.