Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Poliția vrea o analiză a documentului prin care Nicușor Dan e acuzat de colaborare cu Securitatea

Polițiștii au solicitat sprijinul experților Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru analiza documentului apărut în spațiul public prin care Nicușor Dan, primarul general, a fost acuzat c-ar fi fost dispus să colaboreze cu Securitatea comunistă, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.

Solicitarea a fost făcută în cadrul dosarului penal, deschis ca urmare a plângerii depuse de primarul general. Pe 4 iunie, Nicușor Dan a anunțat că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ca urmare a apariției în spațiul public a unui document de trei pagini prin care este acuzat c-ar fi colaborat cu Securitatea pe când avea 17 ani și c-ar fi dat note informative despre colegii săi.

”Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea.

Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii”, a precizat Nicușor Dan, pe 4 iunie.

Cererea pentru analizarea documentului a fost făcută de polițiști de la o secție din Sectorul 5, au mai precizat sursele citate pentru Euronews România. Prin această solicitare, anchetatorii au întrebat dacă respectivul document provine de la CNSAS, cu toate că instituția a transmis public că nu l-a eliberat.

Polițiștii au mai cerut o analiză a respectului act, în condițiile în care au existat suspiciuni privind autenticitatea acestuia. De asemenea, anchetatorii au solicitat CNSAS orice alte informații poate furniza în legătură cu acest document.

Cum a reacționat Nicușor Dan după apariția documentului prin care e acuzat de colaborare cu Securitatea

”Față de document, fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989, la Balcaniada de Matematică din 1987 din Grecia și la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987 din Cuba și 1988 din Australia.

În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate.

Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens în 2012 și 2017, iar documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a declarat Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE