Potrivit surselor Euronews România, țara noastră a fost invitată să participe mâine, 19 februarie, la o a doua întâlnire organizată de Franța pe subiectele Ucraina și securitatea Europei.
Alături de România vor mai participa Norvegia, Canada, Țările Baltice, Cehia, Grecia, Finlanda, Suedia și Belgia. Este vorba despre țările care nu au fost invitate ieri să participe la întâlnirea în format restrâns de la Paris.
Surse politice au declarat pentru Euronews România că președintele interimar Ilie Bolojan va participa la această întâlnire.
Reuniunea va fi organizată în format hibrid, inclusiv prin sistem de videoconferință, au precizat trei diplomați citați de agenția Reuters.
MAE: „Urmează noi reuniuni la care România va participa”
„Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
România, în calitatea sa dublă - vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice.
Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Președintele francez Emmanuel Macron a găzduit luni o reuniune de urgență cu reprezentanții unor state precum Marea Britanie, Germania și Italia, precum și cu alianța NATO și Comisai Europeană.
Aceasta a făcut parte din eforturile de evaluare a modului în care ar putea arăta potențialele garanții de securitate pentru Ucraina, a modului în care Europa ar trebui să acționeze mai rapid pentru a crește cheltuielile de apărare și a modului în care să ia decizii mai rapid în contextul în care administrația americană accelerează eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului de trei ani dintre Ucraina și Rusia.
Unele țări au fost nemulțumite de faptul că reuniunea a fost doar pentru anumiți lideri și nu pentru un summit al tuturor statelor membre UE.
„Viteza de reacție este fundamentală pentru că altfel riști să treacă istoria pe lângă tine”
Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect.
„Eu aș pune o întrebare: a sta la masa cu Norvegia și cu Grecia, absolut importante, respectabile, înseamnă același lucru cu a sta la masă cu Germania, cu Italia, cu Marea Britanie, cu Polonia, adică cu țări care au capacitate de acțiune asupra relației cu SUA, care au capacitate de angajament pe Flancul Estic? Trebuie să răspundem la această întrebare. De asemenea, Franța nu este orice țară. Este o națiune cadru NATO aici, are trupe aici. Cu Franța avem un parteneriat strategic.
În acest moment în care vedeți că diplomația se mișcă cu o viteză uluitoare, viteza de reacție este fundamentală pentru că altfel riști să treacă istoria pe lângă tine”, a spus Ștefan Popescu.