Experții în sănătate avertizează cu privire la o tendință periculoasă care circulă pe rețelele sociale și care încurajează oamenii să nu folosească cremă de protecție solară.
Un număr tot mai mare de videoclipuri de pe populara platformă de socializare TikTok sugerează că o arsură solară ar putea fi benefică pentru sănătate sau chiar ar putea ajuta la eliminarea acneei.
Medicii de la Queen Victoria Hospital din Marea Britanie au denunțat rapid tendința virală, explicând că aceasta ar putea crește șansele de apariție a cancerului de piele.
"Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la suficientă lumină solară, crema de protecție solară ar trebui utilizată în continuare pentru a reduce riscul de apariție a cancerului de piele.
Cu cât aveți mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele, precum și riscul de îmbătrânire prematură a pielii.
Impactul acestei tendințe ar putea fi de mare amploare", au afirmat aceștia într-o declarație.
@goofysid the sun is pretty good at what it does
♬ original sound - Max
Spitalul tratează aproximativ 700 de pacienți pe an pentru arsuri solare, adăugând că "numărul crește de la an la an".
Medicii sunt îngrijorați că efectele acestei tendințe ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că "adepții TikTok ar putea dezvolta cancer de piele în anii următori".
Ce este melanomul și care sunt cele mai frecvente simptome?
Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate extinde la alte organe. Lumina ultravioletă - care provine de la razele solare este cea mai frecventă cauză.
Riscul este mai mare pentru persoanele cu pielea palidă sau cu un număr mare de alunițe, precum și pentru cele care au în familie astfel de probleme.
Alunițele sunt cel mai bun indicator pentru monitorizarea dezvoltării potențiale a melanomului.
Cele mai frecvente simptome sunt alunițele cu forme sau margini neuniforme, sau chiar cu un amestec de două sau mai multe culori.
De asemenea, alunițele sunt de obicei mici, în timp ce melanoamele tind să fie mai mari, adesea cu o lățime mai mare de 6 mm. O aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea poate fi, de asemenea, un melanom, potrivit National Health Service din Regatul Unit.
Medicii recomandă să vă verificați alunițele cel puțin o dată pe an.