Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luminița Odobescu critică ”oferta de pace” a lui Putin pentru Ucraina. ”Nu e suficient să spui că îți dorești pacea și să continui să ataci masiv civilii”

Liderii reuniți la primul summit pentru pace din Elveția au făcut un apel comun pentru ca integritatea teritorială a Ucrainei să stea la baza oricărui acord de încetare a războiului declanșat de Rusia, potrivit AFP.

În același timp, liderii semnatari ai declarației finale cer garantarea securității centralei nucleare de la Zaporojie și a exporturilor de alimente ale Ucrainei. Rusia nu a fost invitată la summit, iar așa-zisul plan de pace prezentat de Vladimir Putin a fost respins de liderii prezenți la reuniune. Comunicatul final este susținut de 80 din cei 101 participanți la summit.

În direct la Euronews România, Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a explicat că România a susținut formula de pace prezentată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Discuțiile s-au axat pe trei puncte din oferta de pace prezentată de către președintele Zelenski: securitatea alimentară, securitatea nucleară și aspectele umanitare (....) Am subliniat faptul că orice pace durabilă și justă nu poate fi obținută decât pornind de la carta ONU și principiile dreptului internațional”, a afirmat Odobescu.

Ministrul român de Externe a subliniat ”importanța sprijinului comunității internaționale pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

”Este foarte important acest lucru pentru că narativul folosit de Rusia merge în altă direcție.

Am prezentat de asemenea la panelul dedicat securității alimentare eforturile pe care România le face pentru sprijinirea Ucrainei, în ceea ce privește tranzitul de cereale pentru a evita o criză globală și, de asemenea, eforturile pe care România le face împreună cu Bulgaria și Turcia pentru a asigura o circulație a navelor în Marea Neagră, prin acordul de deminare, semnat împreună cu celelalte două state”, a mai precizat Luminița Odobescu.â

Luminița Odobescu: ”Suntem conștienți că la o etapă ulterioară este nevoie să se discute și cu Rusia”

”Este doar o primă etapă pentru că acest summit pregătește o platformă pentru a discuta toate punctele din formula de pace a președintelui Zelenski. Suntem conștienți că la o etapă ulterioară este nevoie să se discute și cu Rusia.

La acest moment, Rusia a prezentat o așa zisă ofertă de pace care este complet necredibilă pentru că nu este suficient să spui că îți dorești pacea și ulterior să continui să ataci masiv civilii și infrastructura civilă din Ucraina”, a mai afirmat ministrul de Externe al României.

De asemenea, Luminița Odobescu a evidențiat că declarația adoptată de statele participante la discuțiile din Elveția reprezintă un ”prim pas de succes” și este nevoie să fie invitată și China.

Întrebată despre solicitarea președintelui Zelenski pentru șapte sisteme de rachete Patriot, Odobescu a reamintit că decizia privind cedarea unui astfel de sistem de către România urmează să fie luată în ședința CSAT, anunțată de președintele Klaus Iohannis pentru joi, 20 iunie.

Declarația finală de la summitul din Elveția, aprobată de 80 de țări. Vaticanul, printre statele care nu au semnat actul

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, se arată în lista publicată duminică de oficialii elveţieni, conform Agerpres.

Printre statele care nu au susţinut declaraţia se numără şase membre ale grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.

Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstock.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE