Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA susțin suveranitatea statelor din Asia Centrală pentru a reduce influența Rusiei în regiune

Șeful Diplomației SUA, Antony Blinken, a început un turneu în Asia Centrală. Oficialul a efectuat vizite în Kazahstan și Uzbekistan, pentru a consolida relațiile cu țările din regiune, pe fondul războiului din Ucraina.

Antony Blinken a declarat, odată ajuns în Astana, că nicio țară nu poate ignora amenințarea rusească, nu doar în ceea ce privește teritoriul, dar și în ceea ce privește economia globală și ordinea internațională bazată pe reguli.

"Am reiterat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru ca Kazahstanul, și toate națiunile, să își determine liber viitorul", a declarat Blinken după o întâlnire cu miniștrii de Externe ai grupului supranumit C5+1, format din SUA, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Astana este puțin probabil să să adopte o poziție publică pro-occidentală

Ministrul kazah de Externe, Mukhtar Tileuberd, i-a mulțumit omologului său american pentru angajamentul față de libertatea țării sale.

Acesta a subliniat că este puțin probabil ca Astana să adopte o poziție pro-rusă sau una pro-occidentală, ci va continua să acționeze în propriul interes național, având în vedere "situația internațională complexă".

Tileuberdi a declarat că, deși Kazahstanul are legături foarte strânse și istorice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, nu va permite ca teritoriul său să fie folosit pentru lansarea agresiunii ruse sau pentru eludarea sancțiunilor.

Kazahstanul împarte cea mai lungă frontieră terestră din lume cu Rusia, însă ministrul de Externe nu vede aceasta drept o amenințare din partea Moscovei.

Blinken, care se va deplasa miercuri în capitala uzbecă Tașkent, a declarat că SUA "urmăresc foarte atent respectarea sancțiunilor". El a adăugat că Washingtonul acordă timp companiilor să se detașeze de firmele rusești sancționate de Occident din cauza războiului.

Statele din zona de influență a Rusiei s-au abținut să condamne invazia

El a anunțat un sprijin economic de 25 de milioane de dolari, pe lângă cele 25 de milioane de dolari deja angajate de administrația Biden pentru regiune.

În vizorul lui Blinken se află toate fostele republici sovietice din Asia Centrală, care se tem că vor fi viitoarele victime ale expansionismului rusesc.

Deși sunt considerate în mod tradițional ca făcând parte din sfera de influență a Kremlinului, niciuna dintre ele nu a sprijinit public invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina. Kazahstanul a găzduit zeci de mii de ruși care au fugit de chemarea militară de la sfârșitul anului trecut.

Cu toate acestea, toate cele cinci republici din Asia Centrală, împreună cu India - pe care Blinken o va vizita ulterior, după Uzbekistan - s-au abținut săptămâna trecută să condamne invazia drept încălcare a principiilor internaționale fundamentale, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Timp de decenii, Washingtonul a încercat să smulgă națiunile ex-sovietice din regiune de sub influența Moscovei, însă nu a înregistrat vreun mare succes. Ca membri ai Comunității Statelor Independente, legăturile lor cu Rusia rămân profunde din punct de vedere economic, militar și diplomatic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE