China ar fi la un pas de a furniza arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, a declarat secretatul american de Stat, Antony Blinken, care l-a avertizat pe șeful diplomației chineze ca Beijingul să nu recurgă la un astfel de demers, scrie publicația The Guardian.
Antony Blinken a discutat sâmbătă seara cu Wang Yi, șeful Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe al Partidului Comunist Chinez, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen. Secretarul de Stat al SUA i-a reproșat folosirea de către China a unui presupus balon de spionaj pe teritoriul american.
De asemenea, a cerut Chinei să nu mai sprijine Rusia să evite sancțiunile aplicate de Occident. Relațiile comerciale chino-ruse s-au intensificat, iar Beijingul a cumpărat petrol rusesc, cel mai probabil, la un preț mai mic de 60 de dolari oe baril, plafonul impuse de UE și de statele G7.
Antony Blinken a declarat că Statele Unite au informații potrivit cărora China ia în calcul să ajute Rusia, posibil și cu arme și muniție, în războiul din Ucraina.
"Îngrijorarea pe care o avem, pe baza informațiilor, este că ei (chinezii, n.red) se gândesc să ofere sprijin letal. Și le-am spus foarte clar că acest lucru ar putea genera o problemă gravă pentru noi și relația noastră”, a declarat Blinken la emisiunea Face the Nation de la CBS, după întâlnirea cu Wang.
SUA cred că China ar putea oferi deja informații grupului Wagner, gruparea de mercenari care colaborează cu Armata rusă.
În discursul susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american Kamala Harris a avertizat China să nu furnizeze echipamente letale Rusiei, o țară pe care Washingtonul o acuză de comiterea de crime împotriva umanității în Ucraina.
Avertismentele lansate de SUA cu privire la planurile Chinei vin în contextul în care Beijingul a propus un plan de pace pentru Ucraina, prezentat într-un discurs al președintelui chinez, Xi Jinping. Demersul coincide cu marcare a un an de la declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei.
Pe de altă parte, China ar putea fi, cel mai probabil singura putere ce ar putea exercita presiuni diplomatice asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a-și schimba strategia, notează The Guardian.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat scepticismul privind demersurile Chinei.
”China nu a fost capabilă să condamne invazia”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că planul "este destul de vag".
Pacea este posibilă doar dacă Rusia respectă suveranitatea Ucrainei, a subliniat șeful NATO.