Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Postul intermitent poate ajuta la vindecarea celulelor, dar crește riscul de cancer

Postul intermitent a devenit una dintre cele mai populare diete, cercetările asociindu-l cu mai multe beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, cercetătorii încă investighează efectele sale asupra metabolismului.

În cadrul unui studiu pe șoareci, o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA a analizat modul în care postul poate ajuta la regenerarea celulelor stem intestinale.

Aceste celule sunt sursa de noi celule intestinale, iar regenerarea lor poate ajuta intestinul.

Ei au observat trei grupuri de șoareci: primul grup a postit timp de 24 de ore, al doilea grup a postit timp de 24 de ore și apoi a mâncat fără restricții în următoarele 24 de ore, iar al treilea grup de control a mâncat fără restricții pe parcursul întregului experiment.

Cercetătorii au identificat o cale specifică responsabilă de îmbunătățirea regenerării, care devine activă atunci când șoarecii își reiau alimentația după o perioadă de post, potrivit rezultatelor lor publicate în revista Nature.

„Credem că postul și realimentarea reprezintă două stări distincte”, a declarat într-o declarație Shinya Imada, cercetător postdoctoral la MIT și unul dintre autorii principali ai studiului.

Risc de cancer

Cu toate acestea, există un avertisment: dacă în timpul acestei faze regenerative apar mutații canceroase, șoarecii prezintă un risc mai mare de a dezvolta tumori intestinale în stadiu incipient.

„O activitate mai mare a celulelor stem este benefică pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun în timp poate avea consecințe mai puțin favorabile”, a declarat Omer Yilmaz, profesor asociat de biologie la MIT și autorul principal al noului studiu.

Celulele stem intestinale ajută la reînnoirea mucoasei intestinului, care este înlocuită în întregime la fiecare cinci până la zece zile.

Această diviziune rapidă le face mai susceptibile de a dezvolta modificări precanceroase decât alte tipuri de celule din intestin.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mutațiile care s-au dezvoltat în timpul fazei de realimentare au fost mai susceptibile de a duce la formarea polipilor în comparație cu cele care au apărut la șoarecii care nu au ținut post.

Cercetătorii au subliniat că studiul a fost efectuat pe șoareci cu mutații specifice cancerului și că contextul uman mai complicat poate da rezultate diferite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE