Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Consumul de cafea ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii și scăderea sedentarismului

Nu este o noutate faptul că statul la birou toată ziua poate fi dăunător pentru sănătate, crescând riscul unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare (CVD).

Dar ar putea consumul de cafea să ofere o soluție simplă pentru a compensa aceste riscuri?

Cercetătorii de la Colegiul Medical al Universității Soochow din China au efectuat un studiu care a implicat peste 10 000 de participanți din SUA, care au fost urmăriți timp de 10 ani, publicându-și concluziile în revista cu evaluare inter pares BMC Public Health.

Nu este surprinzător faptul că persoanele care stăteau mai mult de opt ore pe zi prezentau riscuri mai mari de deces din orice cauză decât cele care stăteau mai puțin de patru ore pe zi.

Dar pentru persoanele care nu beau cafea, chiar și statul pe scaun mai mult de șase ore pe zi a fost asociat cu riscuri sporite pentru sănătate.

Consumul de cafea a scăzut mortalitatea generală

Între timp, mortalitatea generală a scăzut semnificativ în rândul populației cu cel mai mare consum de cafea, în timp ce mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut cu orice cantitate de cafea băută.

Cercetătorii au definit un consum ridicat ca fiind superior a 540 de grame pe zi, echivalentul a aproximativ trei cești.

"Acest stdiu arată un efect cardio-protector compensatoriu al unui stil de viață sedentar prelungit (muai mult de șase ore), cu un risc relativ semnificativ redus de a dezvolta CVC și mortalitate în comparație cu persoanele sedentare care nu o consumă", a declarat pentru Euronews Health Dr. Faiza Bossy, un medic vascular din Franța care nu a participat la studiu.

În plus, acești polifenoli au efecte antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la scăderea nivelului de inflamație.

Autorii studiului BMC au recunoscut aceste proprietăți, dar au menționat că sunt necesare cercetări suplimentare.

"Cu toate acestea, mecanismul prin care cafeaua reduce mortalitatea din toate cauzele este neclar. Peste 1.000 de compuși pot fi găsiți în cafea", au spus ei.

Bossy a menționat că calitatea cafelei, care nu a fost detaliată în studiu, are, de asemenea, un impact asupra polifenolilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE