Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stră-strănepotul lui Bram Stoker vine de Halloween în România. Dacre Stoker: „Istoria voastră are multe de oferit”

Stră-strănepotul lui Bram Stoker- autorul celebrului roman „Dracula”- petrece Halloween-ul în România, la Bran. Dacre Stoker a venit pe urmele celui mai cunoscut vampir alături de un grup de turiști dornici să cunoască locurile care l-au inspirat pe scriitorul irlandez. El a vorbit în exclusivitate la Euronews și spune că străinii sunt atrași de țara noastră pentru că este un tărâm al legendelor, dar și un loc încărcat de istorie.

Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker: „Totul a început în Irlanda unde stră-străbunicul meu din partea unchiului, Bram Stoker, s-a născut, dar s-a extins în întreaga lume. Din moment ce România este centrul lui Dracula și Dracula a început cu superstițiile și folclorul țării dumneavoastră, oamenii vin aici și se întreabă: „Cum sărbătoriți dumneavoastră Halloween-ul?”

Îl sărbătoriți în alte locuri? Evident, România vine puternic din urmă. Aveți Castelul Bran, alte castele minunate, locuri care au acea vibrație de la care au pornit superstițiile și folclorul.

Turiștii vin din întreaga lume să participe la petreceri. Multe lucruri sunt în imaginația lor, dar și istoria dumneavoastră are multe de oferit.”

Dacre Stoker, despre Transilvania și mitul lui Dracula: „Unde sunt vampirii?”

Reporter: „Ați citit povestea când erați mic și v-ați imaginat Transilvania un pic altfel. Cu ce se deosebește de ceea ce v-ați imaginat cu mult timp în urmă, când ați intrat în contact cu această poveste și cum este acum, în viața reală?”

Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker: „Ei bine, acest lucru mă amuză de fiecare dată, pentru că mă simțeam în felul următor: „Vin în România, vin în Transilvania, în Muntenia, în Moldova, și mă întrebam: „Unde sunt vampirii?”. Mi-am dat seama, bineînțeles, că totul ține de superstiții, de mitologie și de folclor.”

Bram Stoker și romanul Dracula

În 1897, Bram Stoker termină romanul “Dracula”, unde îl avea drept personaj principal pe Vlad Țepeș, cunoscut în afară țării ca un tiran care îngrozea lumea creștină, în Evul Mediu. Înainte de a-și scrie lucrarea, Stoker a petrecut câțiva ani cercetând folclorul european, miturile despre vampiri, fiind cel mai mult influențat de lucrarea "Transylvanian Superstitions" (Superstiții Transilvănene) a lui Emily Gerard din 1885.

Deși a căpătat cea mai mare notorietate, “Dracula” nu a fost primul roman despre vampiri. “Carmilla” scris de Sheridan Le Fanu în 1871, “Vampirul Varney” scris de James Malcolm Rymer și “Vampirul” de John Polidori, au precedat lucrarea lui Stoker, opere care au descris, conturat și dat tonul caracteristicilor, manierelor și personalității vampirilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE