Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, susține premierul Italiei, Giorgia Meloni, aflată la Beijing

China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, a declarat premierul Italiei, Giorgia Meloni, care se află în vizită la Beijing. Ea a discutat cu liderul chinez Xi Jinping despre stimularea relațiilor comerciale, dar și despre războiul din Ucraina.

Giorgia Meloni a discutat cu președintele chinez Xi Jinping despre situația din Ucraina

Este prima vizită în China a premierului italian Giorgia Meloni. Ea i-a transmis lui Xi Jinping că Beijingul este un interlocutor important pentru a aborda problemele de securitate care au apărut în lume și în special, în Europa. Aici s-a referit la războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Xi Jinping este considerat un aliat al Kremlinului. În 2023, liderul chinez a mers în Rusia, iar în mai, Vladimir Putin i-a întors vizita și a fost primit în Beijing.

Giorgia Meloni, premierul Italiei: La nivel internațional, există o insecuritate crescândă. China este, în mod inevitabil, un interlocutor foarte important pentru a aborda toate aceste dinamici, începând cu punctele noastre de vedere specifice, să discutăm împreună cum să garantăm stabilitatea, cum să garantăm pacea și cum să garantăm, de asemenea, un sistem de schimburi (economice n.r.) care să continue să fie liber.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat legăturile amicale stabilite de mult între cele două ţări. El a amintit de câteva ori proiectul chinez „Drumul Mătăsii” care prevede investiții masive al Beijingului în infrastructuri din străinătate. Italia a fost singura ţară din G7 care a aderat la planul chinezilor, dar s-a retras anul trecut în urma unor suspiciuni legate de lipsa de transparenţă.

Xi Jinping, președintele Chinei: Acum, lumea trece prin schimbări care au loc o dată în secol. Dacă țările sunt interconectate, vor avansa. MUSCA China și Italia ar trebui să promoveze spiritul programului „Drumul Mătăsii”, să dezvolte relații bilaterale pe termen lung din perspectivă istorică și strategică.

Pe lângă Beijing, Meloni urmează să meargă la Shanghai, capitala economică a Chinei. Vizita ei se încheie miercuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE