Statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) pregătesc o puternică linie defensivă de 600 de buncăre, pentru a răspunde unei eventuale amenințări militare din partea Rusiei, informeză site-ul de analiză militară Breaking Defense. Planul are menirea să sprijine flancul estic al NATO și să ofere un complex defensiv menit să prevină orice un atac rapidă și de anvergură lansată de Rusia.
Noile buncăre, asemănătoare „pivnițelor subterane” care se găsesc în mod obișnuit în Estonia, vor avea 35 de metri pătrați, putând găzdui până la 10 soldați. Buncărele, construite peste granițele Estoniei, Letoniei și Lituaniei, vor fi consolidate pentru a rezista loviturilor de artilerie ale inamicului. Ele includ și anexe de depozitare de muniții neexplozive.
Proiectul lanțului de buncăre, în valoare de 60 de milioane de euro, are la bază un acord între cele trei țări baltice semnat în ianuarie și este în concordanță cu noile planuri regionale de apărare ale NATO.
„Am văzut diferite estimări cu privire la cât de repede își poate reconstrui Rusia armata și am ajuns la concluzia că timpul pentru a face toate pregătirile necesare împotriva unui atac este acum”, a declarat Susan Lilleväli, oficial din Estonia coordonator al programului pentru pregătirea pentru apărare.
Această declarție se adaugă alteia, lansată de Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, care susține că NATO are la dispoziție aproximativ trei până la cinci ani pentru a se pregăti pentru un război cu Rusia.
Responsabili militari din armata estoniană au declarat că statele baltice trebuie să tragă învățămintele strategice necesare din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să găsească modalități de a opri avansul unităților blindate rusești în evetualitatea unui conflict.