Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri, 1 noiembrie. Încă de la miezul nopții, partidele sunt obligate să renunțe la toate bannerele mari prin care își promovează candidații. Sunt legale doar afișele mici din locurile special amenajate de primărie.
Reguli stricte pentru afișajul electoral
În perioada de campanie electorală pentru parlamentare sunt total interzise bannerele mari, mașinile inscripționate cu însemne ale partidelor ori slogane de campanie. Nu sunt permise nici mesajele audio transmise prin difuzoare amplasate pe mașini. Nu se pot organiza nici spectacolele, serbările, artificiile și alte astfel de evenimente pentru promovarea candidaților la Camera Deputaților și Senat.
Acum, ce permite această lună de campanie: afișe mici amplasate în locuri special amenajate de primării, publicitatea la televizor, unde sunt alte reguli foarte stricte, publicitatea în presa scrisă și on-line. Este legal și să primiți broșuri, pliante, calendare. Campania electorală se încheie în 30 noiembrie, la 7:00 dimineața.
Ce se întâmplă în ziua votării?
În țară, votul are loc duminică, în 1 decembrie, de la ora 7:00 dimineața, până la ora 9:00 seara, dar există posibilitatea prelungirii programului până la miezul nopții în cazul în care mai sunt oameni la rând, în curtea sau sediul secției de votare. În Diaspora, sunt două zile de vot: sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie. De la 7:00 la 9:00, orele locale. Se poate prelungi programul, în caz de nevoie, doar în a doua zi de votare.
Unde votați?
La alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, puteți vota în localitatea de domiciliu ori reședință sau oriunde în județ, pe liste suplimentare. Nu puteți vota, însă, în alt județ. Asta pentru că listele partidelor arată diferit în fiecare circumscripție. Să aveți la voi actul de identitate.
În 1 decembrie sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de români, în cele aproape 19 mii de secții de vot organizate în țară. În străinătate vor fi 950 de secții, cu 35 mai mult față de alegerile europarlamentare și locale din iunie. Cele mai multe secții vor fi în Italia, Malta, Spania și Regatul Unit. Apropo de diaspora, sunt 6.656 de români care vor vota prin corespondență în străinătate. În total, vor fi 20 de milioane 900 de mii de buletine de vot și 105 mii 50 de ștampile.
Vor fi aleși 465 de deputați și senatori propuși de partide și alianțe. Mandatul este de patru ani. Sunt alegeri foarte importante pentru că de ele depinde constituirea noului Guvern.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?
9 iunie 2024- alegeri locale și alegeri europarlamentare;- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.