Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soția lui Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații Ucrainene, ar fi fost otrăvită

Marianna Budanova, soția șefului Serviciilor Secrete Militare din Ucraina (GUR), a fost spitalizată, din cauza unei aparente otrăviri. În organismul ei au fost găsite metale grele, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali. Aceștia bănuiesc că ea a fost otrăvită de agenți ruși care ar fi plătit un membru al personalului lui Budanov pentru a o otrăvi pe soția sa.

Soția lui Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații Ucrainene, ar fi fost otrăvită

Rezultatele testelor arată că și unii membri din personalul Serviciilor de Informații pentru Apărare au fost bolnavi, după cum spune Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al agenției. Ucraina investighează situația.

Oficialii serviciilor secrete americane și occidentale nu au verificat în mod independent ipoteza otrăvirii, dar ei presupun că rapoartele ucrainene sunt corecte. Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a spus jurnalistului Erin Burnett, de la CNN, că "este foarte probabil ca Rusia să fie în spatele acestui fapt", dar că "nu are nicio concluzie oficială".

Informații despre cât de gravă este starea în care se află Marianna Budanova încă nu au fost furnizate, dar reprezentanții GUR spun că ea a fost internată de o săptămână și s-a simțit rău cu ceva timp înainte. O sursă de la Defense Intelligence, sub protecția anonimatului, a declarat pentru CNNBudanova a fost testată pozitiv la arsenic și mercur.

Cu toate că nu există momentan un raport oficial, sunt cunoscute cazuri în care Rusia - și Uniunea Sovietică, înainte - a apelat la otrăviri extrateritoriale împotriva inamicilor. În Anglia, în 2018, agenții ruși au folosit un agent neurotoxic pentru a-l otrăvi pe Serghei Skripal, un fost ofițer militar rus și agent al serviciilor britanice de informații. În anii 1950, KGB a folosit taliu - un metal greu folosit în otrăvuri și insecticide pentru șobolani - pentru a otrăvi unul dintre propriii agenți care dezertase în Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE