Doar un cetățean european din 10 crede că Ucraina poate învinge Rusia în războiul declanșat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin în urmă cu aproape doi ani. Cu toate acestea, sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat la nivelul Uniunii Europene, însă autorii studiului evidențiază că politicienii ar trebui să se concentreze asupra soluțiilor pentru o pace acceptabilă, relatează Euronews.com.
Studiul desfășurat în 12 state UE, printre care Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia, relevă că pesimismul în legătură cu războiul a fost alimentat de contraofensiva eșuată a Ucrainei, precum și de posibila schimbare a politicii Statelor Unite dacă Donald Trump ar putea câștiga din nou alegerile prezidențiale.
Cercetarea intitulată ”Războaie și alegeri: Cum mențin liderii europeni sprijinul public pentru Ucraina” arată că 20% dintre repondenți au prezis o victorie a Rusiei.
Rezultatele studiului au fost publicate în contextul în care pe 24 februarie se marchează doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Cu toate că sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne ridicat, cei chestionați cred c-ar trebui să se ajungă la un ”acord de compromis” pentru încheierea războiului.
De asemenea, cercetarea relevă și o schimbare de opinie, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut, majoritatea europenilor afirmau că Ucraina trebuie să își recupereze toate teritoriile pierdute.
Cei mai mulți dintre europeni nu cred că Ucraina poate câștiga războiul din punct de vedere militar
În baza acestor rezultate, autorii studiului susțin că decidenții europeni ar trebui să adopte o abordare mai ”realistă”, care să se concentreze asupra modului în care poate fi obținută pacea.
”Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război", a declarat Mark Leonard din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), organizația care a comandat sondajul, conform The Guardian.
Majoritatea europenilor "vor să împiedice cu disperare o victorie a Rusiei", dar nu cred că Kievul poate câștiga din punct de vedere militar, a adăugat el.
Ucrainenii se opun cedării de teritorii
Mark Leonard a explicat că argumentele în favoarea suplimentării ajutorului militar pentru Ucraina ar trebui să se concentreze pe modul în care acesta ”s-ar putea concretiza într-o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul - mai degrabă decât la o victorie a lui Putin".
De asemenea, sondajele arată că ucrainenii se opun în mare parte oricărei înțelegeri care cedează teritorii Rusiei.
Unii experți susțin că un acord de pace ce ar forța Ucraina să renunțe la teritorii ar putea încuraja Kremlinul, fapt ce ar putea duce la apariția mai multor conflicte în viitor. În schimb, alții cred că oprirea vărsării de sânge ar trebui să fie crucială.
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie. De atunci, Moscova a obținut o victorie strategică și simbolică în estul regiunii Donețk, după ce forțele ucrainene au fost forțate să se retragă din Adiivka la sfârșitul săptămânii trecute.
Preferința de a determina Kievul să accepte un acord a fost cea mai răspândită în Ungaria (64%), Grecia (59%) și Italia (52%), în timp ce sprijinul pentru ca Ucraina să recâștige teritoriile a fost cel mai mare în Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%).
Opiniile au fost mai echilibrate în Spania, Țările de Jos, Germania și Franța.