Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: 72% dintre americani spun că Joe Biden nu are capacitatea mintală de a candida la un nou mandat de președinte al SUA

72% dintre votanții americani înregistrați spun că Biden nu are capacitatea mintală pentru a candida din nou la președinție. Asta arată un sondaj realizat de CBS News, după dezbatere electorală cu Donald Trump, în urma căreia Biden nu a ieșit prea bine.

În schimb, familia l-ar încuraja să continue cursa prezidențială. Părerile sunt împărțite și în interiorul partidului democrat. Unii lideri ai formațiunii exclud retragerea lui Biden, alții sunt îngrijorați.

72% dintre americani spun că Joe Biden nu are capacitatea mintală de a mai candida

Sondajul realizat de postul de televiziune arată o îngrijorare crescută, inclusiv în rândul democraților. Astfel, 46% dintre democrați consideră că Joe Biden nu ar mai trebui să candideze, după ce a arătat în confruntarea electorală, un declin cognitiv care a produs o undă de șoc în partid, dar și printre donatorii campaniei prezidențiale. Doar 28% mai cred în candidatura sa.

Potrivit unor surse citate de presa americană, unii finanțatori au anulat evenimentele dedicate strângerii de fonduri pentru campanie. Alții au vorbit despre necesitatea ca Prima Doamnă, Jill Biden, să intervină și să-l convingă pe președinte să se retragă, în favoarea unui alt candidat.

Joe Biden a declarat că înțelege îngrijorarea finanțatorilor, dar nu se va retrage. Din perspectiva taberei sale, prestația din confruntarea cu Trump a fost doar ”o seară proastă”.

Unele voci din Partidul Democrat dau vina pe Jill Biden, pentru că l-ar încuraja să continue cursa prezidențială. În weekend, familia președintelui, inclusiv copiii și nepoții, s-au reunit la Camp David. Presa americană susține că familia l-a îndemnat să nu se retragă.

Sunt lideri democrați care se tem că retragerea lui Biden și declanșarea procedurii de nominalizare a unui succesor riscă să declanșeze un război civil în interiorul partidului.

Printre înlocuitorii vehiculați se numără vicepreședinta Kamala Harris, care nu are însă o cotă de popularitate prea bună, în pofida simpatiei de care se bucura la preluarea mandatului. Un alt nume este cel al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom. Convenția Democrată va desemna oficial candidatul la mijlocul lunii august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE