Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase posibili candidați democrați care i-ar putea lua locul lui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidențiale

După prestația slabă a președintelui SUA, Joe Biden, la dezbaterea cu fostul președinte Donald Trump de săptămâna trecută, unii democrați s-au întrebat deschis dacă acesta ar trebui înlocuit ca în cursa prezidențială de anul acesta. Acest proces nu este unul simplu însă și aproape sigur ar necesita consimțământul lui Joe Biden. Presa de peste Ocean a vehiculat mai mulți potențiali înlocuitori. Iată care sunt principalele cinci persoane care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în cazul unei retrageri a acestuia.

Vicepreședintele Kamala Harris

În cazul unei retrageri a lui Joe Biden, principala favorită pentru o nominalizare democrată ar fi Kamala Harris, vicepreședintele SUA. De asemenea, în cazul în care Biden ar înceta din viață, Harris ar prelua automat funcția de președinte. Este greu de imaginat un scenariu în care Harris să nu fie înlocuitoarea lui Biden, cu excepția cazului în care aceasta s-ar retrage de bună voie.

Totuși, și acest scenariu pare greu de imaginat, în condițiile în care democrații ar renunța la posibilitatea de a propulsa la Casa Albă prima femeie președinte. Problema este că în sondaje Harris este la fel de nepopulară ca și Biden.

Gretchen Whitmer

Un alt nume vehiculat în presa din Statele Unite este cel al guvernatorul din Michigan, Gretchen Whitmer. Pe hârtie, lucrurile arată bine pentru Gretchen Whitmer. Aceasta provine dintr-un stat crucial – Michigan (cunoscut pentru faptul că este un swing state). În Michigan, Gretchen Whitmer a câștigat detașat ambele curse la care a participat.

În plus, aceasta are mai multă experiență și un profil mai național decât mulți alți guvernatori democrați în ascensiune, cum ar fi Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei, și Wes Moore, guvernatorul Maryland.

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg, secretarul Transporturilor din SUA, aproape a câștigat nominalizările partidului în Iowa și New Hampshire în 2020, când era doar primarul unui oraș de dimensiuni medii din Midwest. Pete Buttigieg este portretizat totodată drept un orator talentat. Un mare dezavantaj al lui Buttigieg este legat de șansele mici ale acestuia de a securiza votul alegătorilor de culoare.

Josh Shapiro

Guvernatorul Pennsylvaniei este o figură în ascensiune în interiorul Partidului Democrat, fiind aclamat pentru marea sa victorie din 2022. Mai mult, sondajele de peste Ocean arată că 3 din 10 susținători ai lui Trump îl apreciază. Este greu de înțeles cum de acest lucru nu atrage atenția democraților. Shapiro a fost privit în mare parte ca o opțiune pentru anul 2028, fiind guvernator de doar un an și jumătate.

Michelle Obama

Aceasta este opțiunea „fantastică” pentru democrați. Michelle Obama pare a fi alternativa ideală pentru mulți, dar, de asemenea, pare puțin probabil să candideze. Obama este cea mai populară fostă primă doamnă din istoria recentă a Americii, conform unui sondaj YouGov. De asemenea, ea a fost apreciată în mod constant de o majoritate clară a americanilor, ceea ce nu se poate spune despre multe personalități politice.

Dar ea nu a manifestat practic niciun interes pentru o candidatură în nume propriu; să treci de la asta la o campanie prezidențială cu doar câteva luni înainte de alegeri este un pas uriaș. De asemenea, presa din SUA vorbește despre tensiuni între aceasta și staff-ul de campanie al președintelui Biden. În acest context, pare greu de crezut că Michelle Obama l-ar putea înlocui pe Joe Biden, chiar în eventualitatea unei retrageri a acestuia.

Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este un alt nume vehiculat în presa americană. Newsom pare să aibă unele dintre aceleași calități ca Buttigieg. Totuși, este greu de crezut că Partidul Democrat va decide să-l susțină Gavin Newsom, chiar în eventualitatea unei retrageri a lui Biden. Asta pentru că republicanii l-ar putea ataca pe Gavin Newsom, fost primar al orașului San Francisco, pe mai multe teme: taxele mari, creșterea costului locuințelor și problema oamenilor fără adăpost.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE