Societatea civilă face apel la partidele politice, înainte de alegerile parlamentare de duminică, să pună drepturile și libertățile în centrul preocupărilor lor legislative. Apelul este semnat de mai multe ONG-uri și asociații.
„România se confruntă cu multe obstacole în apărarea și susținerea drepturilor și libertăților fundamentale”
„APEL la candidații și candidatele la alegerile parlamentare 2024: NU extremismului!
România se confruntă cu multe obstacole în apărarea și susținerea drepturilor și libertăților fundamentale. Provocări precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea populismului și extremismului în mediul politic contribuie la creșterea incertitudinilor și vulnerabilităților cu care se confruntă femeile, adolescenții și tinerii, persoanele LGBTI, persoanele care trăiesc cu HIV.
În dezbaterile electorale din acest an am înregistrat o creștere a atacurilor îndreptate împotriva egalității de gen și a drepturilor femeilor, a accesului la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv avort. Hotărâri definitive emise de instanțele europene privitoare la încălcarea drepturilor persoanelor LGBTI sunt desconsiderate de lideri politici a căror obligație este să le respecte și să le aplice imediat, întărind astfel încrederea cetățenilor în actul de justiție și în statul de drept”, se arată în comunicat.
„Toți cetățenii României trebuie să se poată bucura de egalitate în fața legii”
Semnatarii apelului fac apel la partidele politice să pună drepturile și libertățile în centrul preocupărilor lor legislative și să se angajeze să promoveze egalitatea de gen și drepturile femeilor, „inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive în cazul adolescenților și tinerilor, nediscriminarea pe toate criteriile recunoscute legal și să apare valorile europene ca fundament al statului de drept și democrației. Toți cetățenii României trebuie să se poată bucura de egalitate în fața legii și să ducă o viață privată și de familie fără discriminare, constrângere și violență! Democrația românească trebuie apărată de virajul către iliberalism!”.
Societatea civilă vine și cu un angajament pe care ar trebui să îl respecte fiecare candidat:
- Adoptarea de legislație care să protejeze viața de familie în toată diversitatea ei, fără discriminare, în forma căsătoriei civile sau a parteneriatului civil pentru toți.
- Accesul fără restricții la Educație pentru Sănătate pentru toți elevii, inclusiv la componenta de educație sexuală.
- Respectarea libertății de asociere, întrunire și exprimare a tinerilor și persoanelor LGBT, fără îngrădiri în spațiul public.
- Aplicarea legislației existente care să permită combaterea eficientă a bullying-ului și abuzului sexual în spațiul educațional.
- Asigurarea unui cuantum actualizat al burselor sociale pentru studenți care să permită acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.
- Acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă prietenoase, subvenționate pentru adolescenți, tineri și persoane din grupurile vulnerabile la HIV/SIDA.
- Acces la rețea națională de centre de sănătate mintală oferind servicii de psihoterapie, consiliere și programe de tip harm reduction pentru persoanele cu adicții.
- Protecție sporită împotriva infracțiunilor motivate de ură.
- Combaterea dezinformării în mediul online.