Marcel Ciolacu era văzut de mult timp drept principalul favorit la câștigarea alegerilor prezidențiale. Marea surpriză a fost însă controversatul Călin Georgescu, care, venit de pe rețelele de socializare, a luat 22,94% din sufragii. Iar Marcel Ciolacu nu a reușit nici măcar să acceadă în turul 2, acolo unde a ajuns Elena Lasconi, la o diferență foarte mică.
În direct la Euronews România, fostul președinte Traian Băsescu a explicat cum s-a ajuns aici. El a explicat și situația celor din PNL.
Cum a pierdut Marcel Ciolacu alegerile și de ce rămâne PNL la guvernare?
Traian Băsescu: „Este crucial ca Parlamentul să aibe o poziție la adresa puterii. În momentul de față, tandemul PSD-PNL și-a putut permite orice pentru că nu are opoziție, opoziția e prea mică. Eu fac apel la toți oamenii de dreapta să iasă la vot și să voteze partide care ei cred că pot fi consecvente în atitudinea de a taxa abuzurile puterii.
Aici mă gândesc nu numai la partidul doamnei Lasconi, ci la Forța Dreptei, care cumulează 4 partide, care ar trebui să fie în Parlament, să fie într-un parteneriat cu partidul doamnei Lasconi, urmând ca aceste partide să asigure și susținerea la turul 2 al prezidențialelor. De ce spun 'urmând ca'?
Pentru că am auzit deja o declarație a domnului Bolojan, care, adus cu mari sacrificii tocmai de la Bihor la București, a venit să ne spună că liberalii vor vota Lasconi, necondiționat. Dar puteți să-mi spuneți ce alternativă au? Deci, după mine, nu au alternativă, nu fac nicio favoare nimănui.
Foarte grav mi s-a părut, dacă domnul ăsta, venit de la Bihor, are conștiința a ceea ce a spus, adică dacă înțelege ceea ce a spus. A spus foarte clar că vor respecta angajamentele anterioare. Angajamentele anterioare sunt toate legate de PNL și PSD. Ei s-au angajat să guverneze două mandate, ei s-au angajat să dea României președinte, etc, ceea ce explică de ce liberalii continuă să rămână în guvernare cu PSD.
Păi, în numele stabilității, distrugem România, într-un fel sau altul. E greu să mă convingă că pentru stabilitate. După părerea mea, au rămas pentru bani. Păi dacă s-a mai pomenit undeva - discutăm despre corupție profundă - să transferi bugetul de stat în fondul de rezervă, la dispoziția prim-ministrului, după care să-l aloci, miliard cu miliard, clientelei politice, în vederea succesului în alegeri. Nu e posibil așa ceva. Deci corupția, lipsa de perspectivă pentru tineri, batjocora cu așa-numita creștere a pensiilor, pentru că ei spun că indexarea e creștere."
Rezultate finale BEC în România, după centralizarea a 100% din procesele-verbale:
- Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
- Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
- Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)