În laboratoarele din Africa, șobolanii sunt antrenați să devină eroi. Această specie poate detecta minele anti-terestre sau poate chiar să depisteze traficul de animale sălbatice pe cale de dispariție. Mai mult decât atât, rozătoarele pot descoperi tuberculoza la bolnavi. Motivul pentru care sunt folosiți șobolanii africani în cercetare este pentru că sunt longevivi.
Runa este unul dintre șobolanii africani uriași antrenați pentru a salva vieți. Rozătoarea, care este rezident al Grădinii Zoologice din San Diego, are un talent impresionant pentru adulmecare. Specia din care face parte Runa este de trei ori mai mare decât șobolanul maro comun. Șobolanii africani uriași au devenit mult mai cunoscuți după ce au scos mine și alte materiale explozive pe vechile câmpuri de luptă din Angola, Mozambic și Cambodgia.
Nicki Boyd, curator al comportamentului aplicat: ”Șobolanii sunt mai mici, mai compacți. Sunt mai ușori, astfel încât să poată intra și în spații mai mici. Așa că ar putea chiar să adulmece un orificiu de aerisire și să transmită dacă este ceva ilegal, în funcție de ceea ce au detectat. Astfel, șobolanii sunt mai ușor de adăpostit. Dresarea și îngrijirea sunt mai puțin costisitoare.”
Dresorii supun șobolanii africani uriași la diferite teste. Asta, pentru că se dorește extinderea utilizării simțului lor acut al mirosului pentru orice. De la găsirea de oameni prinși în clădiri prăbușite și până la alertarea autorităților cu privire la mărfuri ilegale în porturi și aeroporturi. Recent, au petrecut o lună într-un port din Tanzania, acolo unde au fost puși să detecteze cheresteaua de contrabandă și pangolinul în transporturi.
Nicki Boyd, curator al comportamentului aplicat: ”Există o mulțime de specii diferite, dar pangolinul este unul dintre cele mai traficate animale din lume. Așadar, solzul de pangolin ar putea fi ceva pe care l-ar putea detecta. Deci, orice vă puteți gândi că ar putea fi traficat. Avem o mulțime de plante, reptile, mamifere, păsări traficate ilegal.”