Slovacia este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care a susținut efortul de război al Ucrainei, prin trimiterea de arme și echipamente militare. Însă nu toată populația țării este de acord cu aceste măsuri, una dintre cauze fiind chiar nivelul scăzut al educației. Acest aspect îi face pe slovaci mai vulnerabili în fața mașinii de propagandă a Moscovei.
Sentiment pro-rus printre slovaci
Slovacia a livrat deja Ucrainei artilerie și sisteme de apărare aeriană. Acum, statul membru al UE vrea să transfere mai multe avioane de luptă către țara vecină, invadată. Însă potrivit unui sondaj, doar jumătate din populația Slovaciei susține aceste livrări de arme.
Dintre membrii estici ai UE, slovacii au cel mai puternic sentiment pro-rus. O treime din populație vede în continuare Rusia ca pe un partener strategic, iar SUA este văzută drept o amenințare, în ciuda invaziei Ucrainei de către Moscova. Ministrul Apărării, Jaroslav Nad', este foarte conștient de această tendință.
„Propaganda rusă face tot posibilul pentru a schimba atitudinea populației de a opri sau de a bloca alte echipamente militare care urmează să fie donate Ucrainei, dar acest guvern a decis cu siguranță să continuăm în asta pentru că trebuie să-i ajutăm pe ucraineni, ei merită asta, iar noi înțelegem foarte bine ce înseamnă ocupația,” a declarat Jaroslav Nad', ministrul slovac al Apărării.
Educația precară
În toamnă, ministrul Nad' vrea să transfere Ucrainei flota de avioane de luptă MIG-29 a Slovaciei, cu condiţia ca Bratislava să primească despăgubiri de 300 de milioane de euro.
Mii de oameni de pe rețelele de socializare susțin că Slovacia declară război Rusiei din cauza acestei livrări, legând postările lor de presupuse dovezi. Chiar dacă acest lucru a fost dezmințit de poliție, mulți slovaci încă preferă să creadă Rusia în defavoarea Occidentului. Un motiv este educația precară, crede Dominika Hajdu, membră a grupului de experți GLOBSEC.
„Elevii slovaci obțin scoruri destul de scăzute atunci când vine vorba de gândire critică, ceea ce, desigur, îi face mai vulnerabili la dezinformare și teoriile conspirației,” Dominika Hajdu, director de politici la GLOBSEC.
Johannes Pleschberger, jurnalistul Euronews Bratislava, a explicat că dacă și câte arme va trimite Slovacia Ucrainei în viitor, depinde nu numai de starea de spirit a populației. Criza actuală a coaliției din guvernul slovac ar putea schimba și unele decizii anterioare.