Organizația Națiunilor Unite spune că este nevoie de aproape jumătate de miliard de dolari pentru misiunile umanitare în Ucraina.
Cei mai afectați sunt oamenii din regiunile aflate în vecinătatea liniei frontului, unde localitățile sunt expuse tirurilor de artilerie și bombardamentelor.
Rusia și-a intensificat, în ultima perioadă, atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Miroslav Jenca, secretar adjunct ONU pentru Europa: ”Aproape 360 de mii de oameni au primit deja ajutor pentru iarnă. Dar mai este nevoie urgentă de 435 de milioane de dolari pentru a livra materiale pentru repararea locuințelor, haine de iarnă, aparate de încălzire, combustibil și pentru a repara sistemele de apă și încălzire din cartiere pentru 1,7 milioane de oameni aflați în dificultate."
O altă problemă este accesul dificil la alimente, dar și minarea excesivă a unor teritorii.
Matthew Hollingworth, Programul ONU pentru alimentație: ”În 80% dintre localitățile din apropierea liniei întâi, oamenii se confruntă cu probleme în ceea ce privește accesul la alimente. Aproape 174 de mii de kilometri pătrați, adică aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei, este afectat de conflict și potențial contaminat cu reziduuri de război.”
Între timp, continuă luptele în sudul Ucrainei. Armata Kievului încearcă să creeze o breșă în apărarea rusă pe malul stâng al râului Nipru și să înainteze spre peninsula Crimeea. Moscova, pe de altă parte, spune că operațiunea ucrainenilor este un eșec.
Andrii Kovaliov, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene: ”Soldații ucraineni continuă să își mențină pozițiile pe malul stâng al râului Nipru. Sunt atacuri contrabaterie,dar și în spatele trupelor inamice.”
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: ”Toate încercările armatei ucrainene de a desfășura o operațiune de desant în direcția Herson nu au avut succes. Trupele ucrainene înregistrează pierderi uriașe.”
Ambasadorul Ucrainei la București a declarat pentru Euronews România că situația de pe front este extrem de complicată, iar armata ucraineană are urgent nevoie de ajutoare militare pentru a-și continua contraofensiva.
Ihor Prokopciuk, ambasadorul Ucrainei în România: ”Inamicul s-a pregătit foarte serios pentru acțiunile ofensive și a minat teritoriile pe unde urmau să înainteze trupele ucrainene. De aceea, în prezent, obiectivul principal rămâne să obținem toată cantitatea de armament de care are nevoie armata și cu o viteză care permită menținerea inițiativei pe câmpul de luptă.”
De la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina au trecut aproape 640 de zile, iar potrivit mai multor analiști conflictul ar putea să dureze și în 2024.
Puteți urmări și varianta în limba română a materialului: