Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale, spune că în condițiile în care nu se dorește o escaladare a incidentelor, Moscova trebuie să reacționeze oficial și să explice din punctul său de vedere natura rachetelor căzute în Polonia. Expertul mai spune că indiferent de reacția Rusiei, NATO trebuie să răspundă diplomatic și să dea un mesaj, prin care să își reafirme suveranitatea.
UPDATE. Volodimir Zelenski este convins că racheta căzută în Polonia este rusească
"Păreau rachete rusești după primele informații și după primele fotografii care au circulat, întrucât au produs în impactul cu solul cratere mari și explozii de anvergură, ceea ce nu se întâmplă în cazul rachetelor antiaeriene. Atunci când își ratează ținta, au un mecanism de autodistrugere, încât să se pulverizeze în aer să nu lovească teritoriul și să producă mai multe daune decât o rachetă balistică sau de croazieră care este trasă.
Primele informații păreau să concorde în direcția unor rachete trase din arsenalul enorm care a fost tras azi de Rusia din Marea Neagră și Marea Caspică, peste 100 de rachete, menită să distrugă infrastructura energetică critică a Ucrainei, să lase Ucraina în beznă și având în vedere precizia scăzută pe care o aveau rachetele, unele dintre ele nu și-au atins nici măcar țintele generale civile, ci au ajuns chiar să cadă pe teritoriul polonez", explică Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperare Internațională din cadrul UBB.
Cercetătorul mai spune că în urma evenimentelor de astăzi sunt așteptate consecințe diplomatice și eventual desfășurarea de trupe NATO pe teritoriul României, Poloniei și al Țărilor Baltice.
"Între timp, ambiguitatea a crescut în ceea ce privește natura impactului. Pare că există informații conform cărora ar fi vorba de rachete lovite de apărarea antiaeriană ucraineană care le-ar fi deviat traiectoria și ar fi ajuns pe teritoriul Poloniei. Oricare ar fi natura situației, suntem într-o conjunctură în care un stat NATO își vede teritoriul atacat de către un alt stat cu care se află într-o relație ostilă și trebuie să existe consecințe diplomatice și chiar în planul redesfășurării unor trupe NATO pe teritoriul României, Poloniei și țărilor baltice pentru a întări presiunea asupra Rusiei și a descuraja orice acțiune de acest tip", arată Sergiu Mișcoiu.
Cum va acționa NATO
Sergiu Mișcoiu arată că mai întâi trebuie să fie elucidat tipul de eveniment care s-a petrecut, pentru că scenariile sunt multiple, însă, în oricare dintre situații, NATO trebuie să retalieze diplomatic.
"Suntem în fața mai multor posibilități. Totul depinde de elucidarea tipului de eveniment cu care ne confruntăm, dacă avem de-a face cu rachete antiaeriene ucrainene căzute în Polonia, dacă avem de-a face cu rachete rusești care și-au ratat ținta și au căzut în acel teritoriu sau dacă avem de-a face cu rachete lovite de rachetele antiaeriene ucrainene, având traseul deviat. Din cauza acestei varietăți de scenarii, cu siguranță vom avea o reacție a Guvernului polonez. Iar dacă nu se dorește o escaladare a acestei situații, ar trebui și o reacție a Moscovei, care să explice din punctul său de vedere, oficial, natura evenimentului. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, în orice condiții retalierea trebuie să existe din partea NATO – pe plan diplomatic și pe planul consolidării unui mesaj, prin care NATO își reafirmă suveranitatea și apărarea propriilor granițe", precizează expertul.
Un oficial american de rang înalt, citat de AP, a declarat că rachete rusești ar fi lovit Polonia. În urma incidentului, două persoane au murit.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune de urgență a Comitetului Consiliului de Miniștri pentru Securitate Națională și Apărare, în contextul în care primele informații indică faptul că rachete rusești rătăcite ar fi lovit un oraș din apropierea graniței cu Ucraina.
Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept "extrem de îngrijorătoare" informațiile potrivit cărora mai multe rachete rusești au lovit Polonia, informează The Guardian. Purtătorul de cuvânt al instituției, Vedant Patel, a precizat că Statele Unite se implică pentru a aflat mai multe informații despre explozie, în așa fel încât să ia măsuri adecvate.
Patel a adăugat că Washingtonul discută cu Guvernul de la Varșovia și cu partenerii săi despre acest caz.