Președintele american anunță că începe imediat discuțiile cu omologul său rus despre pace în Ucraina. Donald Trump a postat pe platforma sa de socializare un mesaj în care spune că a discutat la telefon cu Vladimir Putin. La scurt timp de la anunț, Zelenski a precizat că a discutat cu liderul de la Casa Albă și s-a declarat recunoscător pentru interesul lui Trump față de ceea ce pot realiza împreună. Anterior, secretarul american al Apărării a atras atenția că Ucraina nu se poate întoarce la granițele sale din 2014.
Șeful Pentagonului atrage atenția că Ucraina nu se poate întoarce la granițele sale din 2014
Președintele american a făcut anunțul că a discutat cu omologul său rus printr-o postare pe rețeaua sa de socializare. Cei doi au abordat mai multe subiecte, inclusiv încheierea războiului din Ucraina.
„Am hotărât să cooperăm strâns, inclusiv să ne vizităm țările. De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile. Vom începe prin a-l suna pe președintele Ucrainei, Zelenski, pentru a-l informa cu privire la această discuție”, a scris Donald Trump, care nu a făcut publice detalii ale convorbirii.
Însă, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat la Bruxelles la o întâlnire a grupului țărilor care susțin Kievul că nu este realist să creadă cineva că Ucraina poate reveni la frontierele de dinainte de 2014 și că ar putea intra în NATO ca urmare a unui acord de pace.
Pete Hegseth, secretarul american al Apărării: „Ne dorim, la fel ca dumneavoastră, o Ucraina suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință. O pace durabilă în Ucraina trebuie să includă și robuste garanții de securitate care să asigure că războiul nu va reîncepe.”
Referitor la viitorul Ucrainei și garanțiile cerute de Kiev, oficialul de la Washington spune că Europa trebuie să fie cea responsabilă pentru securitatea țării. Declarațiile au fost făcute la o reuniune a celor aproximativ 50 de miniștri ai Apărării din așa numitul Grup de contact pentru Ucraina, la sediul NATO. De partea sa, secretarul general al Alianței a subliniat că națiunea aflată în război va primi ajutoare în continuare.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „În ceea ce privește viitorul sprijin pentru Ucraina. Fără îndoială că va exista o dezbatere, mă aştept, între aliaţi cu privire la cine va plăti pentru aceasta, de unde provine etc. Dar există, de asemenea, un acord între toți aliații că trebuie să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce are nevoie în ceea ce privește formarea, în ceea ce privește echipamentul militar, pentru a se asigura că atunci când încep discuțiile de pace, poate face acest lucru dintr-o poziție de putere.”
Încă de dinainte de a reveni la Casa Albă, Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina, unde, potrivit lui, s-au pierdut mult prea multe vieți. Kievul a subliniat, însă, cu fiecare ocazie că nu poate exista o pace durabilă fără ca Ucraina să fie implicată în negocieri.