Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, a declarat, joi că vrea să identifice alături de partenerii săi din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) „toate posibilitățile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei.
„Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti”, a declarat șeful diplomaţiei europene, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.
„Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a subliniatJosep Borrell, în timpul reuniunii ministeriale a OSCE, desfășurată în orașul Lodz din Polonia.
Organizaţia are 57 de membri, inclusiv Rusia şi Ucraina.
Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a OSCE în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunţat această decizie ca "provocatoare".
„Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înfiinţare - creează linii de divizare", a declarat Lavrov joi, într-o conferinţă de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia "îşi sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului".
Potrivit sursei citate, ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzaţii, subliniind că Rusia "a respins dialogul în februarie", când a atacat Ucraina, şi că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcţionarea acestei organizaţii de securitate.
Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE.