Nicolae Ciucă, premierul României a semnat, sâmbătă, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
Acordul a fost semnat, la București, de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.
Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
După semnarea acordului, preşedintele Iohannis a avut o întrevedere cu omologul din Azerbaidjan.
Când se va concretiza proiectul
”Vedem astăzi că toate demersurile pe care ministerul Energiei le-a făcut în această perioadă pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare atât cu energie electrică, dar și cu gaze naturale. Eforturile făcute prind contur, iar vizitele realizate în primăvară în Azerbaidjan se concretizează prin semnarea acordului.
Acordul stă la baza construirii cablului, care va traversa Georgia, va ajunge în România și de acolo în Ungaria. Se folosește coridorul pe care s-a montat deja conducta BRUA, pentru a scăpa de procedurile lungi de expropriere. Nu vrem să trecem prin aceleași proceduri, care durează foarte mult, așa că vom folosi culoarul deja expropriat pentru conducta de gaze naturale, iar specialiștii vor calcula distanțele de siguranță la care se poate poza cablul de transport de energie electrică. România poate deveni și va deveni un hub al energiei regenarabile din zona Mării Caspice către piețele europene.
Noi, consolidându-ne rolul de lider regional, deja suntem furnizori de energie, exportăm către Republica Moldova. Având în vedere dependența de sistemul ucrainean de producere de energie electrică, Republica Moldova a avut nevoie de ajutor în această perioadă, iar România a oferit acest tip de ajutor. Va fi mult mai facil pentru țara noastră să facem acest lucru la o scară mai mare, în momentul în care vom avea acest important proiect de infrastructură energetică”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Energiei, George Niculescu.