Coreea de Sud este vulnerabilă în fața unui atac cu drone lansat din Coreea de Nord, arată publicația Washington Post, citând informații obținute dintr-o scurgere de informații pe platforma de mesagerie Discord. La sfârșitul anului trecut, Coreea de Nord ar fi reușit o incursiune în spațiul aerian al Coreei de Sud, fapt care a scos la iveală lipsa de pregătire a Seulului.
În ultimii ani Coreea de Sud s-a concentrat pe consolidarea apărării anti-rachetă, investind masiv în creșterea forțelor sale aeriene și navale. Acest lucru a venit cu un preț însă, Seulul neglijând astfel apărarea împotriva dronelor. Așa cum a demonstrat-o deja războiul din Ucraina, dronele pot reprezenta o armă eficientă într-un eventual conflict militar.
În 26 decembrie 2022, cinci drone nord-coreene au pătruns adânc în interiorul spațiului aerian al Coreei de Sud. Una dintre acestea a ajuns până în zona de interdicție aeriană din apropierea biroului prezidențial din Seul. Armata a reacționat trimițând avioane de luptă și elicoptere, dar nu au reușit să doboare nici una dintre drone. Incidentul a generat furia președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a acuzat lipsa de pregătire a predecesorului său și a declarat că se va grăbi să activeze o unitate specializată antidronă în cursul acestui an.
Coreea de Sud va rămâne vulnerabilă în viitorul apropiat
Documentul notează, de asemenea, lacunele din apărarea anti-aerienă care pot fi exploatați de piloții nord-coreeni. Preocuparea privind daunele colaterale a fost un factor suplimentar, se spune în document.
Chiar dacă Seulul s-a angajat să abordeze aceste puncte slabe și să înființeze o unitate de combatere a dronelor în cursul acestui an, "probabil că va fi nevoie de 3-5 ani pentru a pune în aplicare planul" și pentru a dobândi tehnologia și armamentul necesare, spun oficialii americani.
Forțele sud-coreene "foarte probabil nu vor fi în măsură să pună în aplicare în mod constant un răspuns coordonat la incursiunile dronelor nord-coreene pentru cel puțin următoarele 6 luni", se arată în document.
Incursiunea din iarna trecută a fost primul incident public de acest gen din 2017, când o dronă de recunoaștere nord-coreeană s-a prăbușit în apropierea graniței. Aeronava părea să fi făcut fotografii ale unui nou sistem american de apărare antirachetă din Coreea de Sud, a declarat Seulul la acea vreme.