Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisul de mână, pe cale de dispariție în era digitalizării. Specialiștii îl recomandă pentru dezvoltarea cognitivă și creativă

Bilețelele sau scrisorile de odinioară s-au transformat în mesaje trimise în câteva secunde. Trăim în vremurile în care scrisul de mână e din ce în ce mai absent în viețile noastre. Digitalul oferă mai multă rapiditate în transmiterea unor mesaje. Pe de altă parte, cursurile de caligrafie par din ce în ce mai atractive pentru cei dornici să nu lase stiloul în sertare. Profesorii joacă un rol esențial în educarea scrisului de mână, iar asta înseamnă și o dezvoltare a inteligenței copiilor, așa cum o demonstrează numeroase studii.  

Cristiana Palmeș este pasionată de scris și de arta caligrafiei. A făcut un curs specializat și învățat cum să transforme fiecare literă răsturnată pe hârtie într-un desen. 

Cristiana Palmeș, pasionată de caligrafie: „Eu mereu spun că penița și tocul sunt ca o baghetă magică. E un proces magic și întotdeauna când pun tocul pe foaie și am oameni în jur, lumea se uita fascinata și pe mine mă bucura faptul ca oamenii găsesc bucurie si placere în scris.” 

Impactul digitalizări asupra scrisului de mână

Trăim în vremurile în care tehnologia ia locul scrisului în tot mai multe aspecte ale vieții. În primul rând în comunicarea dintre noi.

„Nu aveam telefoane. (Reporter: Și dacă aveau să vă lase vreun mesaj cum o făceau?) Aaa, erau biletele pe masa din bucătărie cu ce e de făcut, unde e mâncarea, unde e cheia și așa mai departe. (Reporter: Mai obișnuiți să scrieți de mână?) Aaa foarte rar. Când o mai ajut pe fetița mea la teme poate mai exersez scrisul de mână, dar în rest nu prea”, a spus o femeie. 

Cert este că scrisul ne ajută, atât la nivel neurologic, cât și la o înțelegere mai bună a mesajelor. Totodată, evoluția tehnologică nu poate fi ignorată. Deși copiii tind să aleagă destul de des tastatul în locul scrisului de mână, profesorii îi încurajează la un echilibru. 

Carmen Borza, profesoară de limba și literatura română: „Nu putem scrie doar de mână, cum scriam acum 100 ani, nu este bine nici să abandonăm scrisul de mână și cel la computer să devină exclusiv. Eu pledez pentru o măsură. În principiu cam toți ajung să-și dea seama când cresc de importanța scrisului de mana, adică realizează că rețin mai ușor atunci când scriu de mână decât atunci cand doar tastează.”

Digitalizarea a scos scrisul de mână și din procesele care necesită operativitate. Acum polițiștii nu mai scriu amenzile de mână, ci direct pe o tabletă, iar rețetele pentru medicamentele compensate sunt emise digital de către medici. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE