Comisarul European pentru Piața Internă, Thierry Breton, l-a avertizat pe Elon Musk, într-o postare pe Twitter, că orice companie care își desfășoară activitatea în Europa trebuie să respecte normele comunitare. În contrapartidă, Musk a postat pe contul său de Twitter că reacția vehementă a celor care se tem de libera exprimare vorbește de la sine, iar libera exprimare nu implică eludarea legii.
“Fie că este vorba de automobile sau de rețelele de socializare, orice companie care își desfășoară activitatea în Europa trebuie să respecte normele noastre, indiferent de acționariatul acesteia. Domnul Musk știe foarte bine acest lucru. El este familiarizat cu normele europene privind automobilele și se va adapta rapid la Legea privind serviciile digitale.”, a spus comisarul UE pentru Piața Internă, într-o postare pe Twitter.
‘’Reacția vehementă a celor care se tem de libertatea de exprimare vorbește de la sine’’, a precizat Elon Musk, într-o postare pe contul său de Twitter, la câteva ore după declarația comisarului european.
Acesta și-a întărit spusele într-o altă postare, pe care a fixat-o ca reper pe contul său de Twitter.
“Prin libertate de exprimare înțeleg pur și simplu ceea ce corespunde legii. Sunt împotriva cenzurii care eludează legea. Dacă oamenii doresc mai puțină libertate de exprimare, vor cere guvernului (care îi reprezintă – n.r.) să adopte legi în acest sens. Prin urmare, încălcarea legii este contrară voinței poporului.”, a declarat Musk.
Schimbul de replici între cei doi apare în contextul în care conducerea Twitter a acceptat să vândă rețeaua socială miliardarului Elon Musk, într-o tranzacție estimată la aproape 44 miliarde de dolari, la doar câteva zile după ce statele membre ale UE, Comisia şi Parlamentul European au ajuns la un acord pentru a reglementa serviciile digitale la nivelul comunității europene.
Odată adoptat de Parlamentul European, Regulamentul privind serviciile digitale va permite lupta eficientă împotriva neregulilor în spațiul virtual, precum discursurile instigatoare la ură, campaniile de dezinformare, vânzarea de produse contrafăcute, dar și alte activități ilegale. Printre platformele vizate de această reglementare se numără și Twitter, care are peste 45 de milioane de utilizatori la nivelul UE.
Europa este primul continent în care intră în vigoare o astfel de legislație. Totodată, este pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani când UE a abordat reglementarea spațiului digital și informațional.
La începutul lunii aprilie 2022, Musk a cumpărat 9,2% din Twitter, devenind astfel cel mai mare acționar al platformei, iar pe 14 aprilie 2022, miliardarul s-a oferit să cumpere toate acțiunile rămase la Twitter.
Într-o scrisoare adresată președintelui Twitter, acesta a spus că privatizarea platformei de socializare ar transforma compania într-o platformă destinată libertății de exprimare.
"Twitter are un potențial extraordinar. Eu îl voi debloca", a mai adăugat Musk.
“Sper că chiar și cei mai mari critici ai mei rămân pe Twitter, deoarece asta înseamnă libera exprimare”, a spus Musk. Potrivit acestuia, libera exprimare este piatra de temelie în funcționarea democrației, iar Twitter este piața digitală unde chestiunile vitale pentru viitorul umanității sunt dezbătute.
Dacă va fi adoptat în forma convenită de instituțiile europene, Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) va obliga marile platforme digitale, printre care se numără și Twitter, să elimine conținutul nelegal și periculos.
Reglementarea mai prevede ca acestea să desemneze un reprezentant legal la nivelul UE, dar și în fiecare stat membru, care să răspundă interpelărilor Comisiei și care să ia act cu promptitudine la sesizări. Totodată, platformele digitale trebuie să protejeze libertatea de exprimare a utilizatorilor și să îi suspende pe aceia care încalcă frecvent legea, dar și să pună la dispoziția acestora, și a cercetătorilor informații despre maniera de funcționare a algoritmilor. Dacă platformele digitale încalcă prevederile Regulamentului, acestea riscă amenzi de 6% din cifra anuală de afaceri.