Renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale este neapărat necesară deoarece, în caz contrar, „intrăm în lucruri penale”, a declarat Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional, la Euronews România. Fost procuror și director general al Autorității Electorale Permanente, Iancu a mărturisit că nu a înțeles de ce Curtea Constituțională a luat această decizie și a avertizat că este posibil să fie făcute greșeli chiar și la renumărare.
Profesorul Gheorghe Iancu a afirmat că a fost necesară renumărarea voturilor, „pentru că s-au numărat prost prima dată”.
„Oamenii consideră că numărătoarea a fost făcută în defavoarea lor și atunci chiar dacă este bine, chiar dacă este prost, trebuie neapărat să refacă, pentru că pe urmă intrăm în lucruri penale.
Probabil că acum le-a venit mintea la cap și încep să numere cum trebuie”, a afirmat fostul procuror.
Întrebat despre temerile generate pentru că renumărarea se face fără observatori, Iancu a punctat că singura soluție este ca voturile să fie numărate din nou.
„Există o singură soluție și anume renumărarea, dacă se fac ca lumea, pentru că e posibil ca și în această perioadă să se greșească. (...)
În mod normal tot mecanismul care se practică acum este mai mult decât secret pentru că oamenii nu prea știu ce trebuie să facă. (...) Cred că greșeli se pot face în continuare”, a afirmat el.
Profesor: Poate să fie și o a doua întoarcere la numărare
„Prima întrebare a mea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională. De ce s-a reacționat așa? Nu înțeleg. (...) Am senzația că nu s-a procedat cum trebuie nici la Curte, nici la numărătoarea voturilor. (...)
Cât privește decizia Curții, am senzația că lucrurile au fost mai superficiale, cel puțin superficiale, pentru că ceea ce s-a întâmplat nu s-a întâmplat niciodată în istoria României. Dovada că există aceste contestații”, a afirmat profesorul de drept constituțional.
În cazul în care se va schimba ordinea candidaților în urma renumărării, Gheorghe Iancu nu exclude să existe și o „a doua întoarcere la numărare.”
„Dacă se schimbă ordinea, atunci se schimbă totul automat. Poate să fie și o a doua întoarcere la numărare”, a mai spus el.