Capitala Bosniei și Herțegovina a fost declarata cel mai poluat oraș din lume, pentru două zile la rând. Calitatea aerului este atât de proastă, încât oamenii din Sarajevo aleg să poarte mască pe străzi.
Încă de la începutul lunii decembrie, capitala bosniacă a fost acoperită de o ceață. O companie elvețiană de tehnologie în domeniul calității aerului a constatat că indicele pentru Sarajevo este de 301. Numărul se încadrează în categoria „foarte nesănătos”. Pe locul al doilea s-a clasat orașul indian Kolkata, care are un indice al calității aerului de 239.
Poluarea nu este o problemă nouă pentru locuitorii din Sarajevo. Încă din 2020, aceștia au cerut autorităților să ia măsuri. Experții de la acea vreme au spus că poluarea aerului din Balcani este cauzată de mașinile vechi și de utilizarea centralelor pe bază de cărbune.
Încă de atunci, autoritățile din Sarajevo s-au angajat să elimine emisiile de dioxid de carbon din oraș, însă până în 2035. Însă creșterea costului vieții a forțat oamenii să-și încălzească în continuare locuințele cu lemne și cărbune, iar poluarea a crescut alarmant pe timp de iarnă. Pe străzi, mulți localnici simt nevoia să poarte măști.
Harun Drljevic, medic la Spitalul Clinic din Zenica: ”Nu cred că este necesar ca oamenii să poarte măști, deoarece cea mai periculoasă parte a poluării aerului, așa-numitul praf fin, trece cu ușurință prin orice mască și intră în bariera pulmonară. Trece de bariera pulmonară și intră în sânge, indiferent dacă avem o mască sau nu.”
Potrivit Băncii Mondiale, aproximativ 3.300 de bosniaci mor prematur anual din cauza poluării aerului.