Premieră la Iași: a fost inaugurat primul centru pentru instruirea salvatorilor din România și Republica Moldova. 200 de pompieri și cadre medicale din ambele țări sunt programați la instruire, anul acesta, în poligon. Pompierii se vor pregăti pentru tot felul de intervenții, inclusiv pentru căutarea și salvarea victimelor de sub dărâmături, în caz de cutremur.
Căutarea și salvarea victimelor în caz de cutremur, stingerea incendiilor, inclusiv în zone riscante, salvarea persoanelor căzute în fântâni ori sub gheață sunt doar câteva dintre intervențiile pentru care pompierii și cadrele medicale se vor antrena în centrul de instruire deschis în localitatea ieșeană Șorogari.
„Orice mișcare mică este imediat depistată și poate să fie auzită prin căști, are și sistem de căști, asta este dotat cu el fiecare container de căutare-salvare din țară, sunt 90 de echipamente de acest fel”, a precizat Raed Arafat.
„Când va fi nevoie să facem o instruire, putem veni aici. Aceasta a fost ideea unui proiect transfontalier în care infrastructura creată să fie utilizată de ambele țări”, a explicat Alexandru Oprea, șeful IGSU din Republica Moldova.
„Acest centru de pregătire este unic în țară. Este foarte util în pregătirea noastră ca salvatori”, a precizat Ionuț-Ciprian Grădinaru, șeful ISU Iași.
Centrul pentru pregătirea de specialitate a pompierilor și cadrelor medicale este parte a unui proiect finanțat din fonduri europene.
„Această investiţie de peste patru milioane de euro, din cei 10 milioane de euro, cât reprezenta întreg proiectul Axa de finanţare SMURD 2, este necesară cu atât mai mult cu cât vedem ce se întâmplă în aceste zile în Turcia. Cu siguranţă vom continua acest gen de proiecte, le vom dezvolta şi în alte localităţi şi în alte zone ale ţării. Sunt necesare, fonduri există, determinare există”, a declarat Lucian Bode.
În 2023, salvatorii vor avea 10 sesiuni de antrenament, în serii de câte 20 de pompieri: 10 din România și 10 din Republica Moldova.