Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salutul care sfidează legea. Gestul făcut de Călin Georgescu la ieșirea de la Parchet seamănă cu salutul nazist

Un gest făcut de Călin Georgescu la ieșirea de la Parchetul General a stârnit un val de critici și reacții publice.

Gestul este catalogat de istorici ca fiind salutul fascist și va fi analizat și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Dacă se va dovedi că a promovat simboluri fasciste, Călin Georgescu riscă o amendă de până la o sută de mii de lei. La ieșirea din sediul Parchetului General, Călin Georgescu a dus mâna la inimă, iar apoi a întins brațul drept în față.

Elon Musk și Steve Banon, gesturi similiare

Un gest similar a făcut și miliardarul Elon Musk după ce a susținut un discurs în care celebra învestirea în funcție a lui Donald Trump.

Săptămâna trecută, același gest l-a făcut și Steve Banon, fost consilier și manager al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump în 2016.

Istoricul Adrian Cioflâncă a explicat la Euronews România semnificația acestui gest, care își are originile în antichitate.

Salutul roman e preluat pe scară largă în anii 20 în toată Europa de mișcările radicale. Standard, salutul arăta mâna ridicată cu palma îndreptată spre sol cu degetele apropriate. De obicei, orientarea mâinii era înainte. Există mai multe variații, inclusiv cu ridicare a mâinii spre lateral.”, a declarat Adrian Cioflâncă – istoric.

Potrivit istoricului, Elon Musk, Steve Banon sau Călin Goergescu ar fi putut să se delimiteze de gestul controversat în urma reacțiilor publice apărute.

Faptul că ei au practicat acest salut în public și nu au dat dezmințiri, nu s-au delimitat ulterior, pentru că avem și acest instrument de verificare de acest acest lucru arată că au vrut să semnaleze o apartenență și a vrut să transmită un semnal adepților lor. Vorbim de oameni din lumea politică care se mișcă într-o zonă de ambiguitate semantincă, dorind să semnaleze apartenența la o mișcare radicală, fără a intra în contradicție cu legea.”, a mai adăugat istoricul.

Călin Georgescu riscă să fie sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea discriminării.

Am să pun în discuție acest această speță și în măsura în care colegiul va aprecia că se impune o autosesizare. Dacă până la momentul respectiv nu vom primi sesizări, vom demara o procedură în această speță. Sancțiunea pornește de la 2.000 lei și poate să ajungă până la 100.000 lei.”, a declarat Csaba Asztalos – președintele CNCD.

Călin Georgescu mai are un dosar la CNCD pentru discriminare după ce a declarat că o femeie nu este potrivită pentru cea mai importantă funcție în stat. Anterior, el a minimalizat crimele legionare și a spus despre Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu că au făcut și fapte bune.

Călin Georgescu, despre mișcarea legionară și Antonescu

Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune. Din punctul meu de verdere, față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că parte sunt din istoria noastră”, spunea Călin Georgescu.

Mișcarea Legionară a apărut în România în 1927 când Corneliu Zelea Codreanu a înființat, la Iași, Legiunea Arhanghelul Mihail. Formațiunea se definea ca o organizație paramilitară, de orientare naționalist-fascistă.

Perioada cea mai violentă din istoria mișcării a culminat cu „rebeliunea legionară” din ianuarie 1941. În București, au fost arestați 2.000 de evrei. Unii au fost toturați, împușcați sau arși de vii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE