Cheltuielile cu asistența medicală au crescut în întreaga Europă în timpul pandemiei COVID-19, dar Organizația pentru Cooperare ș iDezvoltare Economică (OCDE) estimează că acestea au scăzut în 2022.
Întrebarea dacă lucrătorii din domeniul sănătății - și în special asistentele medicale - sunt plătiți în mod adecvat este o dezbatere de mulți ani, potrivit Euronews Next.
"Pandemia COVID-19 și, mai recent, criza costului vieții, au atras și mai mult atenția asupra veniturilor asistenților medicali, existând preocupări cu privire la faptul dacă remunerația este suficientă pentru a atrage și a păstra asistenții medicali în profesie", a avertizat raportul "Health at a Glance 2023" al OCDE.
Remunerarea asistentelor medicale a crescut în termeni reali în deceniul care a precedat pandemia în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, aceasta a scăzut în cinci țări, inclusiv în Regatul Unit.
În ultimii ani au avut loc o serie de greve ale asistentelor medicale în întreaga Europă, iar numărul grevelor organizate va crește semnificativ în 2022 și 2023.
În Marea Britanie, Royal College of Nursing a emis deja alte preavize de grevă pentru ianuarie 2024 pentru membrii angajați de Care Plus Group (CPG).
În Italia, se așteaptă ca medicii și asistentele, care se autointitulează "eroii uitați", să continue să iasă în stradă și în 2024. Ei cer condiții de muncă și salarii mai bune.
Cât câștigă asistentele medicale pe lună?
Raportul recent publicat de OCDE se bazează pe cifrele din 2021, care poate nu sunt complet actualizate, dar care oferă o perspectivă utilă pentru a compara țările europene.
În 2021, salariile brute anuale ale asistentelor medicale variau de la 10 461 de euro în Turcia (872 de euro pe lună) la 107 862 de euro în Luxemburg (8 989 de euro pe lună). Acest interval demonstrează diferențele uriașe dintre salariile asistenților medicali din Europa în termeni nominali.
În afară de Luxemburg, salariile brute anuale ale asistentelor medicale depășeau 50.000 de euro în șapte țări europene. Printre acestea nu se numărau cele patru mari state membre ale UE și Regatul Unit.
Asistentele medicale din Germania (46.829 de euro, date din 2018) aveau cel mai mare salariu brut, urmate de Spania (38.627 de euro), Franța (37.508 de euro) și Italia (29.224 de euro). În Marea Britanie, această cifră era de 41 023 de euro (35 276 de lire sterline) (3 419 euro pe lună).
Cum e situația în România
În România, un asistent medical principal poate câștiga puțin peste o mie de euro pe lună, iar un asistent medical doar 980 de euro pe lună. Salariul unui asistent medical debutant poate fi de 967 de euro pe lunî, iar remunerația asistenților medicali de la UPU-SMURD este în jur de 785 de euro.
Salariile asistentelor medicale, peste salariul mediu
Raportul dintre salariu și salariul mediu este un indicator util care arată cum este plătită fiecare profesie în fiecare țară. În 15 din cele 25 de țări din Europa, salariile asistentelor medicale erau peste salariul mediu.
Cu toate acestea, în Marea Britanie, Elveția, Finlanda și Letonia, asistenții medicali câștigau mai puțin decât salariul mediu. Raportul dintre salariul asistentului medical și salariul mediu a fost de 0,9 în aceste țări.
Acest raport era de 1,5 în Cehia, Luxemburg, Grecia și Slovenia, ceea ce indică faptul că asistentele medicale primeau cu 50% mai mult decât salariul mediu.
Rolul bonusurilor COVID în creșterea salariilor
Raportul OCDE a subliniat faptul că o mare parte dintre asistente medicale și alți lucrători din domeniul sănătății au primit "bonusuri" COVID-19 unice în 2020 și 2021, ca recunoaștere a rolului de primă linie pe care l-au jucat în timpul pandemiei.
Aceste prime forfetare nu au fost, în majoritatea cazurilor, incluse în salariile obișnuite.