Conducerea Spitalului Militar din București a confirmat, miercuri, că a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București în cazul unui asistent suspectat c-ar fi sedat intenționat trei paciente cu diazepam. Una dintre femei a ajuns în stare gravă la secția de Terapie Intensivă, potrivit Libertatea.
Incidentul a avut loc, sâmbătă, 6 mai, la Spitalul Militar din București, când medicii de la Terapie Intensivă care au salvat-o pe femeie au avut suspiciunea unui viol. Un asistent medical, care este angajat civil al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Carol Davila” din București, este suspectat că a administrat calmante ”într-o cantitate mare” unor paciente ce erau internate la Secția 1 medicală, au precizat surse citate de Libertatea.
Asistentul medical este un tânăr care are ”puțin peste 20 de ani”, a afirmat un medic din spital, conform publicației citate. Acesta este bănuit c-ar fi trecut în fișa de observație a pacientelor administrarea de diazepam și a folosit parafele medicilor, fără ca aceștia să știe. În acest mod, a reușit să scoată fiolele de diazepam din farmacia spitalului.
Una dintre pacientele cărora le-ar fi fost administrat diazepam a ajuns în stop cardiorespirator la secția ATI, iar medicii au reușit să o salveze.
Din acel moment, mai multe cadre medicale au sesizat conducerea spitalului, care apoi a sesizat Procuratura.
Dosar pentru tentativă de omor calificat, deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București au confirmat, pentru Euronews România, că a fost deschis un dosar penal în urma sesizării Spitalului Militar Central ”referitor la administrarea unor substanțe sedative în cursul nopții la trei paciente internate pe o secție a spitalului de către un asistent medical pe tura de noapte, fără ca acest medicament să fi fost aparent prescris de un doctor”.
”Dimineața au acuzat stări de rău. Se simțeau rău doamnele. S-au făcut analize de urină (...) S-a constatat că sunt niște substanțe sedative prezente acolo.
S-a început urmărirea penală in rem de tentativă de omor calificat 2-3 persoane, asta e calificarea omorului. Urmărirea penală se desfășoară în prezent pentru faptă, deci in rem, tentativă de omor calificat.
Nu există suspect în cauză, deci nu este acuzată nicio persoană oficial la acest moment. Urmează în termenul cel mai scurt ca Parchetul militar să analizeze competența noastră dacă există participație a unui militar. Dacă nu există militar participant, Parchetul Militar nu are competența și probabil va declina cauza către Parchetul civil competent”, a declarat locotenent colonel magistrat George Marius Nica, purtătorul de cuvânt al Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru Euronews România.
Din informațiile pe care l-au obținut până în acest moment, anchetatorii au mai precizat că ”starea de sănătate s-a ameliorat în ceea ce privește prejudiciul suferit în prezenta speță”.
Spitalul Militar a început cercetarea administrativă
”Sâmbătă, 6 mai a.c., ca urmare a unei sesizări primite de la o echipă de gardă privind suspiciunea administrării, fără prescripție medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente), unor pacienți internați în spitalul nostru, conducerea SUUMC a sesizat cu maximă urgență, conform procedurilor legale, Parchetul Militar.
Pacienții în discuție au fost sub supraveghere medicală permanentă la nivelul secției în care erau internați. De la data evenimentului și până în prezent, niciun pacient nu a necesitat transferul într-o altă secție ca urmare a agravării stării de sănătate, toți urmând protocoalele de investigații și cele terapeutice stabilite de medicii curanți.
În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă privind analiza cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția unui astfel de incident, înăsprind regulile privind accesul la aplicarea procedurilor și protocoalelor medicale.
SUUMC colaborează necondiționat cu organele de cercetare penală pe care le-a sesizat, instituția noastră fiind direct interesată de aflarea adevărului”, este reacția Spitalului Militar ”Dr. Carol Davila" din Capitală.
Potrivit Libertatea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a deschis un dosar penal, iar procurorii efectuează cercetări in rem pentru tentativă de omor calificat.
Ce este diazepam
Diazepam nu se poate cumpăra din farmacii fără rețetă și este considerat „medicament cu regim special” și în spitale, unde se scoate din farmacie cu proceduri specifice. Cunoscut și sub numele de Valium, este un sedativ, folosit pentru calmarea mușchilor și a creierului. De asemenea, este prescris de medici ca tratament pe termen lung în insomnii sau în stările de anxietate.
În privința cantității, administrarea substanței este diversă, dar în general prin perfuzii se dau cantități de până la 10 mg, de doar câteva ori pe zi, sub supraveghere medicală. Deocamdată, nu există informații privind cantitatea exactă administrată de asistent pacientelor în cauză.