Luni, diplomații de rang înalt ai Rusiei și Ucrainei au avut un schimb de replici la sediul Națiunilor Unite, ambasadorul ucrainean calificând drept „șantaj” decizia Moscovei de a se retrage din acordul de export de cereale.
Retragerea din acordul de export, strategică
Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Ucraina că folosește coridorul de transport maritim din Marea Neagră pentru a trimite cereale pe piețele mondiale „în scopuri militare și de sabotaj” împotriva flotei sale, avertizând că nu va permite trecerea navelor fără aprobarea sa.
La reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Rusia, Vasili Nebenzya a acuzat Ucraina că a efectuat „atacuri masive pe mare și pe aviație” asupra flotei rusești din Marea Neagră și a infrastructurii din Sevastopol pe 29 octombrie. Astfel, acest lucru a fost făcut cu ajutorul Occidentului, în special al Marii Britanii, „sub acoperirea coridorului umanitar pentru cereale”, care a fost stabilit în cadrul acordului privind cerealele din 22 iulie. Ca urmare, „partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile care participă la Inițiativa Mării Negre”, a spus el.
Cu toate acestea, Ucraina a negat aceste afirmații și spune că retragerea Rusiei din acordul de export de cereale din Marea Neagră este strategică.
„Suntem indignați, dar nu surprinși de anunțul Rusiei de a-și suspenda participarea la Inițiativa Verde a Mării Negre. Acest anunț nu a venit dintr-o dată, deoarece Rusia nu a renunțat niciodată la agravarea crizei alimentare ca instrument de presiune și șantaj asupra lumii”, a declarat Sergiy Kyslytsya, ambasadorul ucrainean la ONU.
Douăsprezece nave care transportau cereale au plecat luni din porturile ucrainene, în ciuda anunțului Rusiei. O navă a transportat grâu ucrainean către Etiopia, unde o secetă severă afectează milioane de oameni.
Volumul de cereale transportat, sub semnul întrebării
În timp ce Ucraina a negat atacul de sâmbătă, spunând că Rusia a manevrat greșit propriile arme, Moscova a anunțat totuși că ripostează prin oprirea participării sale la acordul negociat de ONU și Turcia.
SUA au criticat decizia Rusiei. „Rusia își demonstrează încă o dată dorința de a transforma alimentele în arme. Acțiunile sale au un impact direct asupra țărilor cu venituri mici și medii prin creșterea prețurilor mondiale la alimente și prin exacerbarea crizelor umanitare deja grave în ceea ce privește securitatea alimentară mondială”, a declarat Jeffrey DeLaurentis, adjunctul ambasadorului SUA la ONU.
Turcia este hotărâtă să repună acordul pe masă după ce a intermediat parțial acordul mult așteptat în iulie. Înaltul diplomat turc la ONU, Feridun Sinirlioglu, a declarat: „Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră trebuie să continue. Încrederea între națiuni cu niveluri de dezvoltare diferite a fost câștigată cu greu și poate fi pierdută cu ușurință dacă nu luăm măsuri proactive astăzi.”