Moscova respinge acuzațiile că atacă civili în Ucraina, în timp ce Organizația Națiunilor Unite face apel ca Rusia să respecte normele internaționale privind desfășurarea ostilităților. Reacțiile vin după unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul războiului. O rachetă lansată, joi, de armata rusă a ucis 52 de oameni în satul Hroza din estul Ucrainei.
Chiar a doua zi după tragedia de la Hroza, Rusia a atacat cu rachete orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina, provocând zeci de victime. Moscova insistă însă că lovește doar ținte militare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Repetăm, militarii ruși nu lovesc ținte civile. Este lovită doar infrastructura militară și locurile unde se adună militarii sau reprezentanții conducerii militare.”
Organizația Națiunilor Unite condamnă atacul de la Hroza și cere ca Rusia să respecte dreptul umanitar internațional.
Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului: ”Scenele îngrozitoare din satul Hroza, regiunea Harkov din Ucraina, subliniază încă o dată prețul teribil pe care îl plătesc civilii la 20 de luni de la invazia Rusiei. Subliniem încă o dată că dreptul umanitar internațional, în special normele privind desfășurarea ostilităților, trebuie să fie respectate cu strictețe.”
Între timp, Moscova continuă să accelereze înarmarea. Aflat într-o vizită la o fabrică de armament, ministrul rus al Apărării, a cerut creșterea vitezei de producere a avioanelor de atac și bombardament Su-34.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: ”Această mașină este principalul cal de povară, este principalul cal de povară. Au aproape câte cinci misiuni în fiecare zi, așa că trebuie să ne grăbim. Avem întreprinderi care au început deja să lucreze la comanda pentru 2024, lucrează în avans.”
Această mașină este principalul cal de povară, este principalul cal de povară. Au aproape câte cinci misiuni în fiecare zi, așa că trebuie să ne grăbim. Avem întreprinderi care au început deja să lucreze la comanda pentru 2024, lucrează în avans.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Președintele a anunțat că vom continua dezvoltarea acestui sistem de armament (racheta cu propulsie nucleară Burevestnik). Acest subiect a fost dezbătut foarte mult de către mass-media în cursul ultimelor două săptămâni.”
Pentru prima dată despre noua rachetă cu propulsie nucleară a vorbit, în 2018, președintele rus Vladimir Putin, în mesajul anual adresat camerelor reunite ale Parlamentului. Atunci Vladimir Putin a prezentat și o simulare video cu noua rachetă, care ar fi capabilă să ocolească obstacolele naturale, dar și sistemele de apărare antiaeriene. Racheta a eșuat la testele anterioare, iar în 2019 a provocat un accident cu mai mulți morți.