Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia își intensifică presiunea în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk

Forțele ucrainene încearcă să limiteze presiunea crescândă a Rusiei asupra orașelor Izium și Liman, a căror cădere ar duce la extinderea zonei de control a armatei ruse în estul regiunii Harkov și în nordul regiunii Donețk, în apropierea orașelor-cheie Kramatorsk și Sloviansk, cu toate că epicentrul luptelor se află în continuare în zonele Pokrovsk și Kurahovo, transmite luni EFE.

Lupte grele pe frontul din Ucraina

Deși cele mai multe lupte se duc în vestul regiunii Donețk, nord-estul liniei frontului a devenit una dintre cele mai fierbinți zone, afirmă corespondentul militar ucrainean Iuri Butusov.

Forțele ucrainene au respins duminică în această zonă 12 atacuri inamice dintr-un total de 140, a indicat Statul Major General al armatei ucrainene, care admite că asalturile rusești la Pokrovsk, Torețk, Ceasiv Iar și Kursk sunt mult mai numeroase.

În nordul regiunii Donețk, forțele ruse au reușit să forțeze râul Jerebeț și să captureze satul Ivanivka la începutul anului, avansând în același timp spre Terni.

„Nu a surprins pe nimeni, având în vedere cât de sistemic și fără să țină cont de pierderi au atacat acolo timp de o lună”, a opinat expertul ucrainean Konstantin Mașoveț de la Grupul pentru rezistența informațională din Kiev.

Situația este complicată, întrucât inamicul își sporește forțele în zonă, adaugă Maksim Bilousov, purtătorul de cuvânt al Brigăzii nr. 60 ucrainene, într-o declarație pentru televiziunea locală Espresso.

În timp ce infanteria rusă încearcă să traverseze râul Jerebeț în grupuri mici de până la zece persoane, infanteria și dronele ucrainene 'lucrează zi și noapte' pentru a scoate inamicul din tranșee, spune el.

Dacă rușii vor reuși să înainteze în această direcție, aceasta i-ar apropia de Liman, un oraș aflat la 15 kilometri distanță, recucerit de Ucraina în timpul contraofensivei din 2022, și de Sloviansk, aflat la aproximativ 35 de kilometri distanță.

În același timp, Rusia încearcă să cucerească mica parte din regiunea Lugansk (est) aflată încă sub control ucrainean și să avanseze în estul regiunii Harkov, atacând spre așezarea Borova, situată în apropierea râului Oskil.

Brigada nr. 3 ucraineană a zădărnicit săptămâna trecută o tentativă majoră de înaintare din partea inamicului, distrugând 20 de vehicule blindate rusești. Potrivit brigăzii, trupele ucrainene au folosit arme antitanc și drone, precum și mine terestre pentru a contracara atacul.

O astfel de utilizare masivă a tancurilor este din ce în ce mai rară pe linia frontului și poate da o idee despre câtă importanță acordă Rusia faptului de a face progrese în această zonă, notează EFE.

Potrivit lui Butusov, înaintarea rușilor în această zonă ar amenința orașul Izium (regiunea Harkov), situat la aproximativ 45 de kilometri de rutele logistice - cheie care ajută la aprovizionarea bastioanelor ucrainene Sloviansk și Kramatorsk și, prin urmare, este important pentru apărarea ucraineană din Donețk.

Progrese pentru armatele rusești

Rușii au făcut progrese și în perimetrul localității Dvurecinaia, la nord de Kupiansk, în regiunea Harkov, completează analistul Mașoveț.

Noile progrese ar ajuta Rusia să își pună în aplicare tactica preferată de încercuire a apărării ucrainene, mai degrabă decât să se concentreze pe atacuri frontale.

Capacitatea Rusiei de a menține o presiune ridicată concomitent în mai multe zone ale liniei frontului rămâne o necunoscută, dar situația se complică de partea ucraineană, întrucât forțele Kievului din acest sector nu au primit nicio întărire în ultima lună.

Potrivit lui Butusov, comandamentul militar ucrainean a trimis majoritatea unităților nou formate la Kurahovo și Pokrovsk, unde atacurile rusești au fost cele mai puternice în ultima vreme.

Cu toate acestea, forțele ucrainene continuă să piardă teren în apropiere de Kurahovo, în timp ce trupele ruse au avansat spre Pokrovsk, unde au încercat să taie două artere logistice-cheie care duc în oraș, dinspre vest și est.

Situația de-a lungul întregii linii a frontului s-ar putea îmbunătăți după cepreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat ca soldații nou mobilizați să fie trimiși în unități deja existente, unde ar putea fi mai bine instruiți și organizați decât în brigăzi nou formate, cu un număr redus de comandanți experimentați, mai spune Butusov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE