Un studiu recent realizat de think tank-ul american Council on Foreign Relations (Consiliul pentru Relații Externe) arată care ar putea fi marile provocări ale anului 2025 în materie de securitate și relații internaționale.
Think tank-ul american notează că nivelul conflictelor armate din întreaga lume a crescut în mod constant în ultimii ani. Orientul Mijlociu continuă să fie măcinat de violențe, iar războiul din Ucraina care, potrivit estimărilor, a produs deja un milion de victime, nu dă semne de încetare. Regiunea Indo-Pacifică rămâne relativ pașnică momentan, dar există numeroase puncte critice – Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.
What crises are foreign policy experts worried about this year?
— Council on Foreign Relations (@CFR_org) January 8, 2025
Here are the results of our annual survey: https://t.co/YvMAbz4QFU pic.twitter.com/IlX5RUlXrv
Provocări majore de securitate în 2025
În linii mari, specialiștii de la Council on Foreign Relations identifică cinci amenințări majore în 2025.
- O continuare a războiului dintre Israel și Hamas. Distrugerea infrastructurii civile din zonă agravează criza umanitară din Fâșia Gaza
- O intensificarea conflictului dintre forțele de securitate israeliene și palestinienii din Cisiordania pe fondul colonizărilor israeliene din zonă, a nemulțumirilor privind drepturile politice ale palestinienilor și a războiului din Gaza.
- Câștigurile teritoriale substanțiale ale Rusiei în Ucraina, distrugerea pe scară largă a infrastructurii critice și diminuarea asistenței externe acordate Kievului conduc la o încetare a focului favorabilă Moscovei.
- O escaladare a conflictului dintre Iran și Israel, inclusiv atacuri asupra instalațiilor energetice și nucleare, conduce la o instabilitate mai mare în Orientul Mijlociu și la o implicare mai profundă a Statelor Unite în regiune.
- Desfășurarea de forțe de securitate americane la frontiera de sud declanșează o criză umanitară în rândul migranților din regiunea de frontieră și accentuează tensiunile cu Mexicul.
Pe lângă acestea, raportul mai listează ca provocări cu „impact ridicat” o potențială criză în Strâmtoarea Taiwan ca urmare a intensificării presiunilor militare și economice ale Chinei asupra Taiwanului; un atac cibernetic major asupra infrastructurii critice a SUA de către o entitate statală sau nonstatală; acțiunile agresive ale Chinei în Marea Chinei de Sud, în special față de Filipine, conduc la o confruntare armată care implică China, Statele Unite și aliații SUA; creșterea antagonismului politic în Statele Unite, ca urmare a realegerii lui Donald Trump, conduce la acte de terorism intern și violență politică.