Kremlinul precizează că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către Kaliningrad este „fără precedent” şi avertizat că va reacţiona, transmite Agerpres.
Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene.
Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că decizia „încalcă totul”. „Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă (...) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a adăugat el.
Kaliningradul este un teritoriu rus care are graniţe doar cu Polonia şi Lituania, ambele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. În afară de transportul feroviar, mai dispune de o conductă de gaz din Rusia, care - ca şi calea ferată trece pe teritoriul lituanian.
Guvernatorul Kaliningradului a apreciat că interdicţia ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în regiune.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
ȘTIRI EXTERNE
Raport: Aproape jumătate dintre victimele inundațiilor din Spania aveau peste 70 de ani
Peste jumătate dintre persoanele care au murit în urma inundațiilor catastrofale din regiunea Valencia din Spania aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult, arată cifrele furnizate de un centru de date înființat de poliție în urma dezastrului.
ȘTIRI EXTERNE
Rusia și-a creat o „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile UE. Parlamentul European cere măsuri pentru blocarea navelor ruse care transportă petrol
Rusia și-a creat o adevărată „flotă fantomă” pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene și pentru a exporta neîngrădit petrol pe cale maritimă.
MEDIU
România, trimisă în fața CJUE pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate din orașe
Comisia Europeană a stabilit joi să trimită România și Bulgaria în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene deoarece nu au îndeplinit în totalitate obligațiile de colectare și epurare, prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.