Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este "periculoasă" şi improprie scopului pentru care a fost creată, a declarat joi şeful agenţiei spaţiale ruse, Iuri Borisov, în timp ce Moscova îşi continuă planurile de a se retrage de pe ISS şi de a-şi finaliza propria staţie spaţială, ce va purta denumirea ROSS, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Iuri Borisov, noul director general al Roscosmos, a declarat că defecţiunile echipamentelor şi piesele învechite de pe ISS pun în pericol siguranţa echipajului de pe staţia spaţială aflată în funcţiune de 24 de ani.
ISS a reprezentat o zonă rară de cooperare între Statele Unite şi Rusia, chiar dacă relaţiile diplomatice între cele două ţări s-au înrăutăţit din cauza războiului din Ucraina.
După invazia rusă în Ucraina şi impunerea unui pachet de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, Rusia şi-a exprimat de mai multe ori intenţia de a părăsi ISS "după 2024" şi de a-şi construi propria sa staţie spaţială.
"Din punct de vedere tehnic, ISS şi-a depăşit toate perioadele de garanţie. Acest lucru este periculos", a spus Borisov. "Un proces asemănător unei avalanşe de defecţiuni a echipamentului începe, apar fisuri", a mai spus acesta.
Borisov a declarat că staţia spaţială rusă va orbita Pământul, permiţându-i să observe din spaţiu mai mult din vastul teritoriu al Rusiei şi să adune noi date despre radiaţia cosmică.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost lansată în 1998 şi a fost ocupată în permanenţă din noiembrie 2000 în cadrul unui parteneriat condus de NASA şi Roscosmos, din care au mai făcut parte Canada, Japonia şi 11 ţări europene. NASA doreşte ca ISS să rămână operaţională până în 2030.
Segmentele ruse şi americane ale ISS au fost concepute pentru a fi interoperabile şi interdependente din punct de vedere tehnic, şi astfel orice retragere bruscă a Rusiei de pe ISS ar putea afecta grav avanpostul orbital care este principalul element al programului spaţial al NASA, aminteşte Reuters.