Unul dintre cele două reactoare funcționale ale centralei nucleare de la Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor militarilor ruși, a anunțat compania ucraineană Energoatom.
”În urma încă unui atac cu mortiere lansat de forțele ruse la centrala nucleară de la Zaporojie, a fost activată protecția de urgență și a fost întreruptă funcționarea unității cinci de electricitate”, a anunțat compania Energoatom într-un comunicat.
Reprezentanții Energoatom au precizat că ”unitate nr.6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează electricitate pentru nevoile proprii ale centralei, arată agenția Reuters.
Din cauza bombardamentelor, a fost avariată o linie de alimentare cu energie electrică a centralei, motiv pentru care au fost activate generatoarele auxiliare. Potrivit experților Energoatom, generatoare diesel au fost utilizate la unitatea producție nr. 2 care nu funcționează.
De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a folosit elicoptere pentru a distruge un grup ucrainean de ”sabotori” și că aparatele de zbor au aterizat în apropierea centralei nucleare, a anunțat agenția Interfax.
O misiune a specialiștilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a îndreptat spre centrala de la Zaporojie, chiar dacă ambele părți beligerante au raportat bombardamente în zonă.
În ultimele săptămâni, tensiunile s-au intensificat la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în condițiile în care Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au lansat atacuri ce ar putea produce un dezastru radiologic.
De altfel, Rafael Grossi, directorul AIEA, a afirmat că experții trimiși sunt misiune la centrala de la Zaropojie sunt conștienți în privința intensificării activității militare în zonă, însă insistă să viziteze unitățile nucleare și să se întâlnească cu angajații.
Directorul Crucii Roșii, despre pericolul de la centrala de la Zaporojie
Directorul comitetului internațional al Crucii Roșii a cerut ca oprirea tuturor confruntărilor armate în apropierea centralei de la Zaporojie, avertizând că ar fi ”imposibilă” acordarea de asistență umanitară în cazul unui accident nuclear.
”În cazul unei scurgeri nucleare, va fi dificilă, dacă nu imposibil, să se ofere asistență umanitară și, din acest motiv, cerem să fie oprite luptele”, a declarat Robert Mardini, în timpul unei conferințe de presă organizate cu ocazia unei vizite în Ucraina.
Reprezentantul Crucii Roșii a salutat vizita efectuată de experții AIEA pentru a inspecta pagubele produse și a subliniat că un accident nuclear ar putea avea consecințe castastrofale asupra milioane de oameni și asupra mediului.
”Este timpul să nu ne mai jucăm cu focul și, în schimb, să luăm măsuri concrete pentru a proteja această instalație și altele asemănătoare de orice operațiune militară... Cea mai mică eroare de calcul ar putea declanșa un dezastru pe care-l vom regreta timp de decenii", a adăugat el.