Peste 70.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer Guvernului interzicerea vânzării şi folosirii petardelor. Asta după ce, în ultima lună, mai mulţi copii au fost răniți de petarde care le-au explodat în mâini, iar animalele de companie sunt terorizate de zgomotele exploziilor și fug de acasă.
Peste 70.000 de români au semnat petiția Declic „Fără petarde, fără tragedii”
În fiecare an, în țară, ajung la spital sute de oameni răniți de petarde. Foarte mulți dintre ei sunt copii. Deși minorii sub 16 ani nu au dreptul să folosească astfel de explozive, sunt puțini cei care și țin cont de ce spune legea.
Petiția Declic - pe care zeci de mii de români au semnat-o deja - cere Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne să interzică total comercializarea și folosirea petardelor și a artificiilor de către persoanele fizice.
„În fiecare an, tragediile se repetă. Mâini mutilate, ochi pierduți, vieți distruse, toate pentru câteva secunde de zgomot, lumini și fum. Medicii din camerele de urgență luptă să salveze oameni răniți de petarde folosite neglijent. Cei mai vulnerabili sunt adesea copiii, care nu înțeleg pericolul acestor „jucării”. Dar nu doar oamenii suferă. Animalele domestice și cele sălbatice trăiesc clipe de coșmar. Câinii și pisicile fug de acasă sau suferă atacuri cardiace. Păsările își pierd orientarea, zboară haotic și mor din cauza oboselii.”, se arată în petiția Declic.
Anduta Karetsou, coordonator campanii Declic: „Cerem interzicerea totală a petardelor. Adică, să nu mai vedem copii care au acces la astfel de astfel de obiecte sau persoane fizice care în noaptea de Revelion - sau poate chiar și înainte - ies în spatele blocului și se joacă cu ele la liber. Ar trebui să fie niște materiale complet interzise. Știu că foarte multă lume acuză faptul că în felul acesta ne mor tradițiile, dar considerăm că totuși tradițiile pot suferi îmbunătățiri și evoluări.”
Petardele afectează și animalele, nu doar oamenii. În unele cazuri, zgomotele puternice le-au fost fatale.
Dan Lescai, medic veterinar: „Pentru că starea de agitație interioară, de creștere a frecvenței cardiace, de frecvență respiratorie, stimuli din aceștia la nivelul a sistemului nervos pot să acutizeze afecțiuni cardiace, respiratorii, nervoase, pot să ducă până la urmă la aritmii cardiace, care cu siguranță ar putea să ducă animalul într-o stare de criză. Și dacă e chiar foarte, foarte rău, atunci da, poate să fie și ceva tragic. Câinele meu, în preajma unui Revelion, s-a pierdut din cauza acestor zgomote foarte, foarte puternice. L-am adus înapoi, însă nu știu câte astfel de situații fericite pot fi reproduse.”