România trebuie să trimită informații suplimentare despre investițiile în domeniul energiei pentru a primi cele 1.4 miliarde de euro din cadrul planului REPowerEU. Precizarea vine din partea Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a spus la Euronews România că Executivul european a respins 90% dintre propunerile făcute de Guvernul României în cadrul planului REPowerEU. Pîslaru spune că Guvernul nu și-a făcut temele și nu a ascultat de experți, rezultatul fiind unul previzibil.
„Propunerile pe care Guvernul României le-a făcut și le-a transmis către Comisia Europeană până la 30 aprilie, au fost respinse în proporție de 90% de către Comisie. Cu alte cuvinte, versiunea pe care a trimis-o Guvernul a fost considerată cumva nefuncțională. Doar două investiții din totalul de 19 au fost acceptate. Nouă din aceste investiții au fost pur și simplu refuzate, primind culoarea roșie. Opt din acestea au primit culoarea galbenă, adică în cazul acestora Guvernul trebuie să clarificări suplimentare pentru că modul în care a prezentat acele investiții este neconcludent pentru Comisie.
Am avertizat Guvernul cu privire la faptul că REPowerEU este despre tranziția verde, despre eficiența energetică, adică lucruri care să ne ajute să scădem facturile de energie. Am participat la dezbaterea publică, am trimis o alternativă de plan Guvernului și coaliției de guvernare și am atras atenția că măsurile puse de ei acolo nu vor fi acceptate de către Comisie. Pe fond, Guvernul nu și-a făcut temele, nu a ascultat societatea civilă, nu a ascultat de expertiza și de oamenii care, profesional, se pricep la lucrurile despre care vorbim”, a spus Dragoș Pîslaru.
Despre cele 9 propuneri respinse de Comisie, Dragoș Pîslaru spune că ele au fost respinse pentru că nu aveau legătură cu tranziția verde.
„Argumentele sunt destul de simple. În primul rând, Guvernul României în loc să vină cu măsuri care să urmărească obiectivele REPowerEU, propune lucruri nu au nimic de-a face. Guvernul vrea să investească, între altele, în niște hidrocentrale de pe vremea lui Ceaușescu care sunt în niște zone care sunt, o bună parte din ele, rezervații naturale, unde s-a dat un OUG să nu se mai facă studii de mediu. Deci niște chestiuni de genul acesta, în condițiile în care noi la nivel european, discutăm de schimbări climatice și de protecția mediului.
Uniunea Europeană nu ne forțează să ne dea acești bani. Aveam până pe 30 aprilie termenul să închidem oficial REPowerEU. Nu am reușit să o facem, nu suntem singurii care nu au reușit să o facă. Sunt și alte state care nu au trimis varianta finală, dar spre deosebire de alte state unde procesul este acum în plin dialog și se discută despre ultimele detalii, la noi 90% din propuneri sunt eronate”, a mai spus Dragoș Pîslaru.