Forumul EUROSFAT 2021 – Europa este Viitorul, coordonat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, este câștigătorul național al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni.
Echipa Europuls a fost premiată marți, 24 mai, la Aachen, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Charlemagne.
Ce este Eurosfat
Organizat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European, al Comisiei Europene și al președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, Eurosfat rămâne de peste un deceniu cel mai cunoscut forum despre afaceri europene din România.
Prin discuții politice despre temele europene relevante, dar și prin articole, studii și rapoarte cu privire la ceea ce se întâmplă în Uniune și instituțiile sale, Eurosfat pune agenda europeană în dezbatere națională.
Nouă ediții, cu peste 700 de participanți, subiecte stringente, politici, politică și anvergură europeană, într-un dialog deschis între cetățenii României și UE, prin factorii ei decizionali și experți.
De ce EUROSFAT 2021 a fost proiectul românesc preferat de juriul Uniunii Europene
Desfășurat sub auspiciile Conferinței privind viitorul Europei, Forumul Eurosfat 2021 a oferit o platformă de dialog între cetățenii români – societatea civilă, reprezentanți locali și ai mediului de afaceri – și decidenții naționali, și europeni. Împreună, au dezbătut direcțiile de strategie pe care se va baza UE în viitor.
Schimbările climatice, sustenabilitatea, transformarea digitală, statul de drept, democrația, educația și tineretul, relațiile externe ale UE și politica sa externă au fost temele centrale ale discuțiilor de la Eurosfat 2021.
Ediția din 2021 a fost despre aceste puncte cheie pe care România trebuie să se concentreze într-o UE care acum își modelează viitorul, o oportunitate prin care țara să își consolideze poziția la nivelul blocului comunitar și să joace un rol cheie în procesul definiriii priorităților europene.
Ce este Premiul Charlemagne
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni oferă sprijin proiectelor cu o dimensiune puternic europeană realizate de tineri din UE, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Tinerii care lucrează la un proiect ce sprijină schimbarea Europei, promovează cooperarea și înțelegerea pe continentul european, dar și la nivel internațional, se pot înscrie în competiția europeană.
Anual, juriile europene și naționale selectează 27 de proiecte naționale, câte unul din fiecare stat al blocului comunitar, și trei laureați europeni, care sunt invitați la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen.
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni a fost înființat în 2008 și este coordonat de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne de la Aachen.