România este țara cu cea mai scăzută putere de cumpărare din Uniunea Europeană, conform ultimelor date publicate de Eurostat. Calculele au fost realizate în luna decembrie și se referă la anul 2021. Suntem cu 74% sub media europeană, deși la momentul realizării studiului aveam printre cele mai mici prețuri de pe continent.
Potrivit Eurostat, România a avut în 2021 cele mai mici prețuri pentru alimente sau transport, dar a încheiat anul cu cea mai scăzută putere de cumpărare din Uniunea Europeană, sub Grecia sau Bulgaria. În fruntea clasamentului se află Luxemburg, Țările de Jos sau Austria.
Ce este puterea de cumpărare
Puterea de cumpărare se referă la cheltuielile realizate de o persoană după plata taxelor și impozitelor. Ne referim aici la facturi, alimente, vacanțe sau pensii private.
Acest clasament este realizat pentru a compara nivelul de trai din țări diferite.
Conform Institutului Național de Statistică, veniturile medii lunare ale unei gospodării din România în 2022 au fost de aproape 6.700 de lei.
De asemenea, media cheltuielilor lunare pentru o gospodărie a fost de 5.800 de lei, ceea ce reprezintă 87% din nivelul veniturilor.
Salariul minim a fost majorat în România de la 2.550 de lei brut, la 3.000 de lei brut. Ceea ce reprezintă 1.860 de lei net.
Conform datelor oficiale, peste 1,2 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim. Asta înseamnă 1 din 4 angajați.