Prof. Dan Ioan Mânăstireanu, specialist în medicina de dezastru, a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că vor apărea „în mod sigur” cazuri de holeră în Siria și în Turcia, „din cauza lipsei de igienă și a distrugerii infrastructurii critice”. De asemenea, medicul a vorbit și despre sindromul de strivire, o „patologie specifică cutremurului” în pericol să apară în cazul victimelor, motiv pentru care echipele de intervenție duc o luptă contracronometru.
Prof. Mânăstireanu a avertizat că situația din Siria este una „absolut dezastruoasă” în urma cutremurului, în special din cauza faptului că nu există o reacție din partea autorităților.
„În momentul de față, situația din Siria este absolut dezastruoasă pentru că nu poate să existe un răspuns coerent. Dacă în Turcia răspunsul așteptat de la autorități are de unde să vină, în Siria răspunsul nu are de unde să vină din cauza diviziunii produse de luptele intense duse acolo”, a afirmat dr. Mănăstireanu, în direct la Euronews România.
Specialistul în medicină de dezastru a subliniat că există un risc ridicat să izbucnească o epidemie de holeră în Siria.
„Din cauza lipsei de igienă și a distrugerii infrastructurii critice, în mod sigur, vor ajunge. În Siria există zone endemice și nu mă miră absolut deloc focarul de holeră care a fost depistat.
Dacă nu se vor lua măsuri foarte clare, o să trăiască catastrofa care a fost în Haiti. După un cutremur, a urmat o epidemie de holeră. A fost adusă de trupele pakistaneze. E ceva similar.
La această comorbiditate foarte mare vom putea să adăugăm și complicațiile pe care le vor prezenta cei răniți care din cauza timpului nefavorabil, din cauza întârzierii în acordarea ajutorului vor prezenta complicații care pot să devină cu risc vital”, a mai precizat specialistul în medicină de urgență.
Prof. Mânăstirea a mai precizat că nu este exclus că apară cazuri de holeră inclusiv în Turcia.
„Zona (în care s-a produs cutremurul) nu excelează într-un nivel de trai foarte ridicat. Răspunsul autorităților văd că nu are la bază un plan coerent.
Fără niciun fel de discuție, urmează și acolo o serie întreagă de focare paralele care acționează în mod negativ, împreună cu agresiunea dată de cutremur”, a mai precizat el.
Ce este sindromul de strivire ce poate apărea în cazuri de cutremur
„Din păcate, biologicul nu iartă și în condiții de iarnă și cu o agresiune fizică de genul sindromului de strivire, șansele de supraviețuire sunt din ce în ce mai mici.
Sindromul de strivire este o boală foarte rea și acută în care organismul care suferă un proces de strivire și stricare a echilibrului celular și a funcționalității celulare ajunge să lupte împotriva propriului organism, ducând la distrugeri ireparabile a rinichilor și apoi a celorlalte organe, chiar și a organelor vitale. Este o patologie specifică cutremurului.
Este extrem de dificilă, pentru că este o cursă contratimp. De aceea, sunt întru totul de acord cu pratica apărută în atacul terorist de la World Trade Center și anume, a pune perfuzie pentru a trata șocul în prima venă pe care o găsești. Găsești o venă, pune perfuzie în ea. Nu știi dacă vei putea să scoți sau nu victima, să o eliberezi. Măcar nu moare de șoc hipovolemic”, a mai explicat medicul, pentru Euronews România.